ΚΥΡΙΑΚΗ  16/06/2024
11:15 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Εντός Αττικής   (E)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή
Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Δείτε σήμερα: «Προεδρική Φρουρά και Εθνικός Κήπος»

Μέχρι τώρα ήταν περίπου άβατο αν και βρίσκεται δίπλα στα σπίτια μας. Σε συνδυασμό με την ιστορία και την αίγλη που την περιβάλλει, η περιέργεια εξάπτεται. Προσφάτως, η εμβληματική φρουρά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η Προεδρική Φρουρά, με την παγκόσμια φήμη, αποφασίστηκε να είναι επισκέψιμη.
Το τελετουργικό αλλαγής φρουράς στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη κάθε Κυριακή μαζί με μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο σχεδιάστηκε στο μυαλό μου αστραπιαία για μια εύκολη και συναρπαστική απόδραση «Εντός Αττικής».
Το στρατιωτικό προσωπικό της μονάδας δύο Κυριακές του μήνα είναι εκεί, στο Στρατόπεδο Αγίου Γεωργίου, πρόθυμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες, κατόπιν συνεννόησης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις -διότι πρόκειται για στρατιωτική μονάδα- και τους φέρει σε επαφή με την ιδέα του ευζωνισμού, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ιστορικού στρατιωτικού σώματος με τις ρίζες ύπαρξής του να εντοπίζονται στην εποχή του Ομήρου.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαδικασία αλλαγής φρουράς τα πρωινά των Κυριακών. Ένας λόχος ευζώνων συνοδεύει την ελληνική σημαία, μπάντα να παιανίζει, κεντρικοί δρόμοι να κλείνουν και εκατοντάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι να σχηματίζουν έναν μεγάλο κλοιό γύρω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσουν, να απαθανατίσουν το μοναδικό εντυπωσιακό τελετουργικό και να βγάλουν selfies πλάι στους τσολιάδες.
Δύο βήματα από το Μνημείο είναι η κεντρική είσοδος του Εθνικού Κήπου. Ένας επίγειος παράδεισος, ένας δημόσιος χώρος με ιστορία και αισθητική.
Είναι με απτό τρόπο η έκφραση λατρείας της βασίλισσας Αμαλίας για τη φύση.
Η βασιλική εντολή αφορούσε τη δημιουργία ενός επιστημονικού και βοτανικού κήπου με αποκλειστική χρήση τότε μόνο από τα μέλη των βασιλικών οικογενειών.
Το 1839 φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά, τα οποία προήλθαν από φυτώρια του Μιλάνου και της Γένοβας, από τη Βόρειο Αφρική αλλά και από το Σούνιο και την Εύβοια.
Είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της νεότερης Ελλάδας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως ιστορικός τόπος.
Ο Εθνικός Κήπος εντυπωσίασε και τον Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Μίλερ, ο οποίος έζησε ένα εξάμηνο στην Αθήνα το 1939. «Το πάρκο παραμένει στη μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφθεί. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά έναν πίνακα ή ονειρεύεται να βρίσκεται σε έναν τόπο, στον οποίο όμως δεν μπορεί να πάει» είχε γράψει.
Στα παρτέρια του, τα καθιστικά του, κάτω από τις σκιερές πέργολες και γύρω από τις λίμνες του βρίσκουν «καταφύγιο» δεκάδες χιλιάδες κόσμου, όχι μόνο Αθηναίων. Να βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας και να αισθάνεσαι ότι είσαι σε εξοχή, σε κάποιο μέρος του εξωτερικού. Το λες και θαύμα…

Παρουσίαση-σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.
Μουσική τίτλων αρχής: Λευτέρης Σαμψών.
Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς.
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά.
Εκτέλεση παραγωγής: View Studio.

Επόμενο > [K8] Van Life - Η Ζωή Έξω (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά