ΤΕΤΑΡΤΗ  03/04/2024
13:05 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ο Ζητιάνος - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ψυχαγωγία / Σειρά


Έτος παραγωγής: (1982)Δραματική σειρά, διασκευή της νουβέλας του Ανδρέα Καρκαβίτσα, παραγωγής 1982.

Η περιπλάνηση ενός επαγγελματία ζητιάνου από το γενέθλιο χωριό του τα Κράβαρα (όπου η ζητιανιά είχε αναχθεί σε επιστήμη) προς το χωριό Νυχτερέμι της Θεσσαλίας.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο επαγγελματίας ζητιάνος Τζιριτόκωστας με ψεύτικα παραμορφωμένο το σώμα του, σέρνοντας το κλασικό μπαστούνι του κι έχοντας νοικιάσει ένα παιδί (τον Μουντζούρη) για ζητιανιά, περιπλανάται στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, εκμεταλλεύεται την ευπιστία των χωρικών και μετέρχεται όλα τα μέσα που μπορούν να προκαλέσουν τον οίκτο.

Χρησιμοποιεί κάθε μέσο, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και οδηγεί στον θάνατο μια εύπιστη γυναίκα, δίνοντάς της ένα μαγικό βοτάνι για να γεννήσει αγόρι.

Μετά το θάνατο του Μουντζούρη και προκειμένου να εκδικηθεί τον Βαλαχά, τον τελωνοφύλακα του χωριού, που τον υποψιάζεται για τις δραστηριότητές του, πείθει τους χωρικούς ότι το παιδί βρικολάκιασε και τους παρακινεί εναντίον του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μια καταστρεπτική πυρκαγιά.

Στη συνέχεια, μεταμφιέζεται και διαφεύγει από την οργή τους, χρησιμοποιώντας και πάλι τις δεισιδαιμονίες και εκμεταλλευόμενος την άγνοιά τους.

Eπεισόδιο 7

Περιγραφή επεισοδίου
Ο Παπάς κάνει παζάρια με τον Τρίκα για την προίκα της Παναγιώτας. Ο Χαδούλης κρυφακούει τη συζήτηση και τσακώνεται με τον πατέρα του, γιατί δε θέλει να παντρευτεί.
Ο Βαλαχάς με τον Μίχο, μετά από διαπραγματεύσεις, καταλήγουν σε συμφωνία για την πληρωμή του Μίχου από την επιχείρηση του λαθρεμπορίου.
Ο Ζητιάνος επιστρέφει στον αχυρώνα και βρίσκει τον Μουντζούρη να καίγεται από τον πυρετό και του διηγείται τις επιτυχίες της ημέρας.
Η Παναγιώτα περιμένει στη βρύση τον Χαδούλη για να του προσφέρει νερό με το μαγικό βοτάνι του Ζητιάνου.
Ο Χαδούλης, ανυποψίαστος, πίνει το νερό για να ευχαριστήσει τη νεαρή, αλλά αργότερα ο Πρόεδρος τον προβληματίζει με τα λόγια του.
Ο Χαδούλης συναντά τον Παπά και του εκφράζει τις ανησυχίες του για το μέλλον του στο Νυχτερέμι.
Ο Μαγουλάς γυρνάει στο σπίτι του μεθυσμένος και βλέποντας την γυναίκα του να κάθεται στο ένα πόδι μπροστά από το εικονοστάσι, εκνευρίζεται με τις προλήψεις της και την χτυπάει. Μάταια η μητέρα της Στάμω προσπαθεί να τον σταματήσει.
Στο Νυχτερέμι, η ζωή κυλά στους κανονικούς καθημερινούς ρυθμούς της, ενώ ο Βαλαχάς προσπαθεί να φυγαδεύσει τον Μίχο, χωρίς να τον δει κάποιος από τους χωρικούς.
Ο Ζητιάνος έχει βρει το επόμενο θύμα του, την Αννέτα, στην οποία τάζει μαγικά βοτάνια και το αετόνυχο για να κερδίσει την αγάπη του Χαδούλη.Παίζουν: Ανέστης Βλάχος, Κική Διόγου, Ντίνος Δουλγεράκης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Χρήστος Ζορμπάς, Σοφία Ολυμπίου, Γιώργος Σαπανίδης, Λάζος Τερζάς, Βασίλης Τσάγκλος, Μαργαρίτα Ανθίδου, Στέλλα Γερμενή, Γιάννης Εμμανουήλ, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Οικονόμου, Βαγγέλης Πετανίτης, Γιώργος Πετρόχειλος, Ελένη Σάνιου, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Καίτη Φούτση, Αμαλία Γκιζά, Γιάννης Ευδαίμων, Βαρβάρα Κυρίτση, Πέτρος Φώσκολος, Γιάννης Χειμωνίδης, Λεωνίδας ΑδαμόπουλοςΣενάριο: Γιώργος Μυλωνάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αντωνάκης
Μουσική: Βασίλης Τενίδης
Σκηνικά: Αντρέας Σαραντόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάριος Ρετσίλας

(E)
Επόμενο > [K8] Δυο Ζωές (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά