ΤΡΙΤΗ  13/02/2024
19:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Βιογραφία




Η πορεία μιας εκπομπής πνευματικού - πολιτιστικού περιεχομένου συνεχίζει στην ΕΡΤ. Πρόκειται για το Μονόγραμμα, που πλέον βαδίζει στην 31ή χρονιά παρουσίας του στο τηλεοπτικό τοπίο του τόπου μας.

Το Μονόγραμμα έχει καταγράψει αυτοβιογραφικά, με μοναδικό πιστεύουμε τρόπο, τα πρόσωπα που σηματοδότησαν και σηματοδοτούν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, καλλιτεχνική, επιστημονική, πολιτιστική και γενικότερα τη κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Τύπος έχει χαρακτηρίσει το Μονόγραμμα ως «εθνικό αρχείο» και δεκάδες από τις 280 περίπου εκπομπές (που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα) βρίσκονται ενταγμένες στο Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ και μπορεί κάθε πολίτης να τις δει ολόκληρες στο διαδίκτυο (ert-archives.gr).

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού - σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.
Ο τίτλος είναι από το ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι απόλυτα καθοριστικός για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται.

Το σήμα της σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη.

Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι το Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος, με την σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Τα πρόσωπα που θα αυτοβιογραφηθούν στο νέο κύκλο της σειράς (θα προβληθούν από το Φεβρουάριο 2013 στην ΕΤ1) είναι τα εξής:

Γιάννης Κουνέλλης, εικαστικός καλλιτέχνης
Ingemar Rhedin, σουηδός καθηγητής, ελληνιστής, μεταφραστής στα σουηδικά των ελλήνων ποιητών: Οδυσσέα Ελύτη «Το ’ξιον Εστί», Σεφέρη, Σικελιανού, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη κ.ά. και τώρα μεταφράζει το έργο της Κικής Δημουλά
Λουκάς Καρυτινός, αρχιμουσικός
Κική Δημουλά, ποιήτρια - ακαδημαϊκός
Πέτρος Θέμελης, καθηγητής - αρχαιολόγος
Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας - ακαδημαϊκός
Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης
Θανάσης Σπυρόπουλος, καραγκιοζοπαίχτης - θέατρο σκιών
Γιώργος Μιχαηλίδης, σκηνοθέτης - συγγραφέας

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στους: Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη

Κατά την πανηγυρική συνεδρία της 28ης Δεκεμβρίου 2012, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους στην ελληνική τηλεόραση.
Το σκεπτικό - απόσπασμα της εκθέσεως του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου που αναγνώσθηκε έχει ως εξής:

ΤΑΞΙΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

-Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται εις τους κινηματογραφικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του πολυετούς και σημαντικού έργου τους.

Προικισμένοι με καλλιτεχνικό ταλέντο, δημιούργησαν για την τηλεόραση μεγάλο αριθμό εκπομπών πνευματικού, καλλιτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου και παρουσίασαν με εικόνες, με λόγο και οικονομία περιόδους ιστορικές και πρόσωπα που δημιουργούν στους Έλληνες ψυχική ανάταση.

Οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο «για τις επόμενες γενεές».

Αποτελεί σημαντική αναγνώριση, να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ακαδημία βραβεύει και μάλιστα ομόφωνα τηλεοπτικό έργο και κυρίως αναγνωρίζει με την αναφορά: «οι βιογραφικές τους εκπομπές», το έργο που έχει επιτελεστεί με την πνευματική - πολιτιστική σειρά «Μονόγραμμα», που συνεχίζει για 31ή χρονιά στη δημόσια τηλεόραση (ΕΤ 1).



Δείτε σήμερα: «Μίνως Αργυράκης»

Παρουσιάζεται ο ζωγράφος, σκιτσογράφος και σκηνογράφος Μίνως Αργυράκης να αυτοβιογραφείται.
Ο καλλιτέχνης μιλά για τη ζωή του, τα πρώτα βήματά του στη ζωγραφική, τα οράματα που τον στοιχειώνουν, το έργο του στη ζωγραφική και στη σκηνογραφία, που αντιπαλεύει μεταξύ καρικατούρας και ονειρισμού.
Αναφέρεται στις εκθέσεις έργων του, στο βραχύβιο πρωτοποριακό θέατρο που δημιούργησε, αλλά και στους Έλληνες και ξένους δημιουργούς.
Μιλά για έναν αέναο κύκλο φυγής και επιστροφής, για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, τη φυγή του από το αστικό περιβάλλον της Αθήνας και την εγκατάστασή του στην Αίγινα.
Κατόπιν, κάνει αναδρομή στο σκηνογραφικό του έργο με αναφορές στις θεατρικές παραστάσεις, καθώς και στις δουλειές του στην τηλεόραση.
Την εκπομπή πλαισιώνουν πλάνα με σκίτσα και πίνακές του, σκηνογραφικές του δημιουργίες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων που φιλοτέχνησε, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από προσωπικές του στιγμές, ενώ η μουσική της «Πορνογραφίας» και της «Οδού Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι επενδύουν μουσικά την εκπομπή.



Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Συντονιστής παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης


Παρουσίαση: Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη

(E)
Επόμενο > [K8] Δρόμοι - ΕΡΤ Αρχείο (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά