ΤΡΙΤΗ  13/02/2024
22:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Περιπέτεια Ενός Ποιήματος - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός
Σειρά μουσικών εκπομπών που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, με θέμα κάθε φορά το έργο ενός ποιητή και τη μελοποίηση κύκλου ποιημάτων του από συγκεκριμένο συνθέτη.

Δείτε σήμερα: «Άλκης Αλκαίος»

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ποιητή και στιχουργό Άλκη Αλκαίο (πραγματικό όνομα Βαγγέλης Λιάρος).
Παρουσιάζει μέρος από την πορεία του στον χώρο της δισκογραφίας που αφορά στη συνεργασία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και ειδικότερα στον δίσκο «Εμπάργκο» (1982).
Οι δύο δημιουργοί συνομιλούν και αναφέρονται στο κλίμα και στις συνθήκες της εποχής στην οποία γεννήθηκε το "Εμπάργκο".
Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη που οδηγεί στην καταγραφή της περιπέτειας της ύπαρξης, της έλλειψης επικοινωνίας, της μοναξιάς.
Ο Άλκης Αλκαίος μιλάει για τις ποιητικές του καταβολές και για την αισθητική του στίχου. Εξηγεί πώς τον επηρέασε στο γράψιμο η σχέση του με τον Θάνο Μικρούτσικο.
Ο Θάνος Μικρούτσικο περιγράφει πώς ανακάλυψε τον Άλκη Αλκαίο το 1978, εποχή της άνθησης του πολιτικού τραγουδιού, διαβάζοντας ένα ποίημά του δημοσιευμένο στον «Ριζοσπάστη», το οποίο συμπεριέλαβε στον δίσκο του "Τραγούδια της λευτεριάς".
Ξεκίνησε τότε να μελοποιεί ποιήματά του, συστήνοντάς τον έτσι στο ελληνικό τραγούδι. Σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τους στίχους του Αλκαίου, τη σχέση ποίησης-τραγουδιού και την τεράστια αποδοχή του δίσκου "Εμπάργκο" από το κοινό στο πέρασμα των χρόνων.
Η συνεργασία των δύο δημιουργών, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70, υπήρξε από τις σπουδαιότερες και μακροβιότερες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, με δίσκους ορόσημα όπως, το "Εμπάργκο" (1982) και "Στου Αιώνα Την Παράγκα" (1996).
Στη διάρκεια της εκπομπής ερμηνεύουν τραγούδια από τον δίσκο «Εμπάργκο» οι: Θάνος Μικρούτσικος, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς και Βλάσης Μπονάτσος, όπως τα: «Κακόηθες Μελάνωμα (Μνήμη Νίκου Πουλαντζά)» «Ερωτικό (Με μια πιρόγα)», «Πρωινή ή Βραδινή Σερενάτα» και «Σκάντζα».Σκηνοθεσία- σενάριο: Αντώνης Κόκκινος
Φωτογραφία: Κώστας Παπαναστασάτος
Εκτέλεση παραγωγής: Αντώνης Κόκκινος, Γιάννης Σολδάτος
Έτος παραγωγής: 1990

(E)
Επόμενο > [K8] Τραγούδια που Έγραψαν Ιστορία - ΕΡΤ Αρχείο (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά