ΤΡΙΤΗ  13/02/2024
22:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Τραγούδια που Έγραψαν Ιστορία - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Μουσικό
Δεκαπέντε ελληνικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία, το καθένα στο είδος του, από το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο, μέχρι το ελαφρό, λαϊκό και έντεχνο. Έργα μεγάλων ελλήνων δημιουργών που εξέφρασαν τον ιστορικοκοινωνικό περίγυρο της εποχής τους, συνθέτοντας μια εικόνα της πολυμορφίας και της εκφραστικής δύναμης του ελληνικού τραγουδιού στον εικοστό αιώνα. Κάθε επεισόδιο ανιχνεύει το «πορτρέτο» ενός τραγουδιού, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό. Η κάμερα καταγράφει τις μαρτυρίες των ίδιων των δημιουργών και των μελετητών, ενώ επισκέπτεται τους χώρους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη δημιουργία κάθε μουσικού είδους.


Δείτε σήμερα: «Ο Μεγάλος Ερωτικός – Μάνος Χατζιδάκις» (1972)

«Ο Μεγάλος Ερωτικός», μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι, που σφραγίστηκε από τις ερμηνείες της Φλέρυς Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού, ηχογραφήθηκε το 1972 και έκτοτε δεν ξαναηχογραφήθηκε ποτέ.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Δημήτρης Ψαριανός και ο Ανδρέας Ροδουσάκης, εξέχων μουσικός και μόνιμος συνεργάτης του Χατζιδάκι, θυμούνται πώς συναντήθηκαν με τον συνθέτη και πώς πραγματοποίησαν την ηχογράφηση, «σπάζοντας» τα χρονοδιαγράμματα.

Μιλούν για τη μοναδική προσωπικότητα του Χατζιδάκι, τον τρόπο με τον οποίο συνέθετε, αλλά και την επίδραση που είχε στην καριέρα τους η συνεργασία αυτή.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται αποσπάσματα με τον δημιουργό να μιλά για το έργο του, αλλά και σκηνές από την ταινία-ντοκουμέντο του Παντελή Βούλγαρη «Ο Μεγάλος Ερωτικός», η οποία καταγράφει την ηχογράφηση του δίσκου στα στούντιο της Columbia.

Ακόμα, παρουσιάζονται οι παρτιτούρες του έργου, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του συνθέτη και του Κ. Μεγαλοκονόμου.
Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας.
Έρευνα-σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης.
Σύμβουλος: Σπύρος Παπαϊωάννου.
Ηχοληψία: Βασίλης Δίντσιος.
Μοντάζ: Ντίνος Βαμβακούσης, Ελένη Τόγια.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης.
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου.


(E)
Επόμενο > [K16] Balthazar  (Β' Kύκλος) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά