ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  22/01/2021
08:45 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Φύση

ARABIAN INFERNOΜετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Η υπέροχη σειρά 5 επεισοδίων είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου που διεισδύει στους ποικίλους οικότοπους της ερήμου, των βουνών, των υγροτόπων, των ξεροπόταμων και των νησιών της.
Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των συναρπαστικών αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.

Η αραβική έρημος είναι ένας απ’ τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει κυριολεκτικά ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο.

Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της ασυνήθιστης και πανέμορφης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα.
Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Η σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων εντυπωσιάζει με τα αμμώδη κρησφύγετά της. Χιλιάδες πολύχρωμα φλαμίνγκο μεγαλώνουν τα μικρά τους υπό την απειλή της κόκκινης αλεπούς και της τεράστιας σαύρας βαράνου σ’ έναν θαυμαστό κόσμο υγροτόπων!

Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα απ΄ τα μισά συναντώνται αποκλειστικά εδώ. Ένα απ’ τα πιο χαρισματικά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας που κυνηγά αράχνες τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του.

Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού.

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Στις ερήμους της Αραβίας» προβάλλει νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσφέρει γνώση για το γοητευτικό αραβικό ζωικό βασίλειο κι αποκαλύπτει την ομορφιά μιας περιοχής που βρίθει ευκαιριών.

Δείτε σήμερα: «Τα θαύματα του γουάντι»
Eπεισόδιο 4

Τα γουάντι είναι φαράγγια, κοίτες ξεροπόταμων με εφήμερες λιμνούλες, δυσεύρετα σημεία της ερήμου όπου το σκληρό βραχώδες έδαφος παγιδεύει και τα παραμικρά ίχνη νερού. Μοιάζουν με μια ζωτική ανάσα δροσιάς κι όλα τα ζώα πηγαίνουν για να δροσιστούν. Εκεί όμως παραμονεύουν κίνδυνοι με τη μορφή της δηλητηριώδους οχιάς, του σκορπιού και της ταραντούλας, έτοιμοι να χτυπήσουν το θήραμά τους!

Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το νερό στις λιμνούλες του γουάντι είναι στάσιμο. Οι ξαφνικές βροχές όμως αλλάζουν το σκηνικό για μερικές εβδομάδες και το μέρος γίνεται πόλος έλξης για τα ζώα που πρέπει να τραφούν και να αναπαραχθούν πριν η ζέστη εξαφανίσει και πάλι το νερό.

Τα γκέκο τα καταφέρνουν με τις βροχοπτώσεις λόγω των ανθεκτικών στο νερό φολίδων τους. Οι αραβικοί φρύνοι αποφεύγουν τη βροχή γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε πλημμύρες, σε αντίθεση με άλλα ζώα που θα παρασυρθούν και τελικά θα πνιγούν. Θα γίνουν έτσι τροφή για έντομα τα οποία με τη σειρά τους θα φαγωθούν απ’ τα πουλιά και τους φρύνους.

Οι ξεχωριστές συνθήκες του γουάντι προσφέρουν ευκαιρίες για κάθε πλάσμα παράξενο και μοναδικό, όπως ο αραβικός τράγος ή το μικροσκοπικό ψάρι γκάρα που για να επιβιώσει χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη ορειβασία μεταξύ νερού και βράχων.

Αυτό το μέρος είναι το κλειδί της επιβίωσης σ’ αυτό το τόσο εχθρικό για τη ζωή περιβάλλον.
Διαθέσιμο για 60 μέρες στο ERTFLIX.

(E)
Επόμενο > [K8] ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά