ΔΕΥΤΕΡΑ  09/12/2019
10:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ (EΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Σειρά


Έτος παραγωγής: (1987)


Web TV


Κοινωνική δραματική σειρά 13 επεισοδίων, που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κώστα Κυριαζή.

Γύθειο στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Βασιλική, μια μοναχική γυναίκα, αγωνίζεται με κάθε μέσο να μεγαλώσει τα παιδιά της μέσα σε μια φεουδαρχική κοινωνία. Ο άντρας της έφυγε μετανάστης στην Αμερική, χωρίς από τότε να δώσει σημάδι ζωής. Έτσι, η Βασιλική αναγκάστηκε να σταθεί σαν μάνα και πατέρας μαζί, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όταν τα παιδιά της μεγαλώνουν και το καθένα παίρνει το δρόμο του, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Όμως τότε εμφανίζεται ο εξαφανισμένος άντρας της, που είναι πια άρρωστος και χρειάζεται τη βοήθειά της. Η Βασιλική θυσιάζει και πάλι την προσωπική της ζωή και στέκεται δίπλα του μέχρι το θάνατό του. Η εγκατάστασή της στην Αθήνα, χάρη στη βοήθεια του γιου της θα της φέρει και τη γαλήνη.

Δείτε σήμερα: Επεισόδια 5ο & 6ο

Οι μέρες περνούν, ο πόλεμος συνεχίζεται και οι κάτοικοι στο Γύθειο προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του πολέμου.
Ο στρατός επιστρατεύει ακόμα και τα μουλάρια των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και τον Ψαρή της Βασιλικής.
Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμμα στο αρχοντικό των Βλασσόπουλων από το γιο τους. Οι γονείς του διαβάζουν συγκινημένοι το γράμμα, στο οποίο στέλνει φιλιά και χαιρετισμούς και στην Βασιλική. Ο ταχυδρόμος και η Βασιλική έχουν να επιτελέσουν ένα σκληρό έργο, να ανακοινώσουν στην Πελαγία το θάνατο του άντρα της, του Παναγιώτη, στον πόλεμο. Οι κάτοικοι συμπαραστέκονται στο θρήνο της Πελαγίας, οι άντρες κάθονται σιωπηλοί και οι γυναίκες μοιρολογούν.
Τα τρόφιμα λιγοστεύουν για την Βασιλική, παρ'όλα αυτά πάντοτε δίνει ένα πιάτο και στην Πελαγία. Το άλλο μουλάρι της, ο Κίτσος, πεθαίνει και η Βασιλική χάνει άλλο ένα στήριγμα στην προσπάθειά της να αναθρέψει και να σπουδάσει τα παιδιά της.
Ο Γιώργος επιστρέφει με άδεια από τον πόλεμο και ζητάει από την Βασιλική να τον συναντήσει.

Στο Γύθειο γιορτάζουν τη νίκη των Ελλήνων και ο Παπά Χρήστος τραβάει στο χορό τη Βασιλική, που βρίσκεται ξαφνικά να χορεύει δίπλα στον Γιώργο. Εκείνος της εκδηλώνει την αγάπη του, την προειδοποιεί για όσα θα ακολουθήσουν, εκείνη όμως φεύγει. Η Βασιλική βοηθάει στην προετοιμασία των αρραβώνων του Γιώργου. Βλέποντας τον αγαπημένο της να χορεύει με την αρραβωνιαστικιά του, φεύγει θλιμμένη για τη ζωή της. Ξεχνάει όμως τα πάντα όταν ο στρατός της επιστρέφει τον Ψαρή. Ενώ η Βασιλική κάνει αγώι, ο Κοσμάς, ο γιος της, τραυματίζεται από την εκπυρσοκρότηση όπλου, που τα παιδιά είχαν κάνει παιχνίδι.
Η Βασιλική βρίσκει τα παιδιά της στο σπίτι των Βλασσόπουλων και τον Γιώργο να περιποιείται τον Κοσμά, που βρίσκεται αναίσθητος στο κρεββάτι. Ο Γιώργος, παρά τις υποδείξεις του γιατρού Νικόδημου, με την άδεια της Βασιλικής, αφαιρεί τη σφαίρα από το κεφάλι του μικρού.
Η Βασιλική παραμένει στο σπίτι των Βλασσόπουλων, καθώς ο Κοσμάς δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί στην κατάσταση που βρίσκεται και παρακολουθεί τον Γιώργο με την Καίτη.
Η υγεία του Κοσμά χειροτερεύει.
Ο Γιώργος αναβάλλει τον γάμο του και φεύγει με την Βασιλική και τον Κοσμά για την Σπάρτη.Παίζουν: Ελένη Ανουσάκη, Τάκης Μόσχος, Βασίλης Κολοβός, Αλέξης Σταυράκης, Μαρία Ζαφειράκη, Έρση Μαλικένζου, Δημήτρης Πουλικάκος, Θάνος Γραμμένος, Γιώργος Μωρογιάννης, Μελίνα Μποτέλη, Τάσος Παλαντζίδης, Μιχάλης Γιαννάτος, Θόδωρος Συριώτης, Αρτό Απαρτιάν, Βάσος Ανδρονίδης, Ηρώ Μουκίου, Ζωή Βουδούρη, Γιάννης Φύριος, Στάθης Μαυρόπουλος, Χρύσα Σαμαρά (Καίτη), Μαίρη Τσαγκαράκη, Δημήτρης Γιαννακόπουλος (I)(ειρηνοδίκης), Πέτρος Κοκόζης (Δημήτρης), Φώτης Πολυχρονόπουλος, Γιάννης Νάπας (γυμνασιάρχης), Ηλίας Κατέβας, Δέσποινα Πολυχρονίδου Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής
Σενάριο: Πάνος Κοκκινόπουλος, Δημήτρης Παπακωνσταντής
Συγγραφέας: Κώστας Κυριαζής
Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης
Σκηνικά-κοστούμια: Ντόρα ΛελούδαΣκηνοθεσία: Πάνος Κοκκινόπουλος

Επόμενο > [K8] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά