ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/10/2019
16:25 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Τρόπος ζωήςWeb TV


Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Δείτε σήμερα: Λαϊκή Αγορά

Λεμόνια Πόρου, φιρίκια Πηλίου, λάχανα Χαλκίδας, πατάτες Τρίπολης, ντομάτες Κρήτης. Μυρωδιές στον αέρα. Πανδαισία χρωμάτων, οσμών και γεύσεων που ταξιδεύουν από την γη της παραγωγής στους τόπους της κατανάλωσης.
Η λαϊκή αγορά αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό στην ιστορία της σύγχρονης πόλης. Τον πρωτοσυναντάμε στα μέσα της δεκαετίας του ΄20 όταν τα κοριτσόπουλα αγοράζουν λουλούδια, οι υπηρετριούλες γεμίζουν το καλάθι της ημέρας και οι κυράδες επιδίδονται σε κοσμικές συναντήσεις. Σταδιακά, στο πέρασμα του χρόνου ο ρυθμός εξέλιξης της λαϊκής αγοράς συνυπάρχει με τις αλλαγές που συντελούνται στο εσωτερικό της νεοελληνικής κοινωνίας.
Έτσι, το εμπόριο του δρόμου ορίζει έναν ανοιχτό ορίζοντα όπου όλα είναι ορατά: οι ταξικές αντιθέσεις, τα αδιέξοδα, η πολυπολιτισμικότητα, στοιχεία που μετατρέπουν την λαϊκή σε ένα σύγχρονο πολύχρωμο αστικό ψηφιδωτό.
Η αλληγορική αλλά και ουσιαστική επαφή του ανθρώπου της πόλης με την φύση, η σύγκληση των τάξεων, των ηλικιών, των διαφορετικών βαλαντίων πραγματοποιείται σε έναν βαθιά ανοιχτό και αταξικό χώρο, σε έναν ζωντανό τόπο συνεύρεσης και αρμονικής συνύπαρξης ετερόκλητων ατόμων.
Κάθε εβδομάδα στήνεται ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι, στο οποίο όλοι είναι προσκεκλημένοι. Από νωρίς το πρωί, τα καροτσάκια ξεχύνονται στους δρόμους της γειτονιάς, οι οποίοι γεμίζουν από τις φωνές των πωλητών που διαφημίζουν τα εκλεκτά προϊόντα τους στους πελάτες. Από τους πάγκους περνούν εύποροι και χαμηλόμισθοι, αργόσχολοι και βιαστικοί εργαζόμενοι, μητέρες με τα παιδιά τους και συνταξιούχοι. Η λαϊκή είναι ένας γόνιμος τόπος σχολιασμού, πολιτικών ζυμώσεων, ένα ιδανικό πεδίο για την ανταλλαγή της καλημέρας και του πειράγματος αλλά και ένας ανέξοδος δείκτης του πολιτικού βαρόμετρου αφού εκεί χτυπά η καρδιά της σύγχρονης κοινωνίας.
Την ώρα που οι χώροι της μαζικής, απρόσωπης κατανάλωσης είναι παρόντες σε κάθε γειτονιά και οι αυθεντικοί χώροι συνάντησης εκλείπουν από το αστικό τοπίο, οι λαϊκές αγορές σηματοδοτούν ζώσες κοιτίδες αυθεντικής έκφρασης και επικοινωνίας.
Η περιήγησή μας σε ένα από τα πιο αυθεντικά λαϊκά τοπόσημα θα πραγματοποιηθεί με την συνδρομή αγαπητών προσκεκλημένων που θα μας ξεναγήσουν στις λαϊκές αγορές. Στην παρέα μας θα βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Αποστόλης Αγαπητός (έμπορος), Αγγελική Αντωνάκη (οικιακά), Δημήτρης Αντωνάκης (αγρότης), Πολυξένη Αντωνάκη (συνταξιούχος), Χρυσόστομος Αντωνάκης (συνταξιούχος), Ναζίρ Αχμέτ (εργάτης στη λαχαναγορά), Γιώργος Βοζίκας (δρ. Λαογραφίας), Γιώργος Θανάσαινας (αντιπρόεδρος Δ Λαϊκής Αθηνών, παραγωγός), Θοδωρής Καλαντώνης (έμπορος), Γεώργιος Κουντουριώτης (παραγωγή, εμπορία κηπευτικών), Παντελής Μόσχος (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών), Λεωνίδας Οικονόμου (ανθρωπολόγος), Γιώργος Παρασκευόπουλος (οδηγός), Μιχάλης Πέτρου (δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ερευνητής Ε.Κ.Κ.Ε), Ελευθέριος Σκιαδάς (δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων).


Επόμενο > [K8] ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά