ΠΕΜΠΤΗ  10/10/2019
07:35 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναERTFLIX
Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: «Σουμπερίτες - Β' Μέρος»

Το ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και η σφαγή στα Γιαννιτσά από τις γερμανοντυμένες ομάδες του Φρίτς Σούμπερτ και του Ελληνα απότακτου συνταγματάρχη Γεώργιου Πούλου.

Το δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής έρευνας της «Μηχανής του Χρόνου» για την εγκληματική δράση των δοσίλογων, που υπηρέτησαν στο πλευρό των κατακτητών και κυνήγησαν κάθε μορφή αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Η εκπομπή ακολουθεί τα αιματοβαμμένα ίχνη του «Σώματος Κυνηγών» του Φριτς Σούμπερτ από την Κρήτη στη Μακεδονία και περιγράφει αδιανόητα εγκλήματα. Εκτελέσεις στο Ασβεστοχώρι, ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη και θηριωδίες στα Γιαννιτσά.
Επιζώντες, συγγενείς θυμάτων, αλλά και ιστορικοί ερευνητές, αποκαλύπτουν το σκοτεινό πρόσωπο των προδοτών και περιγράφουν το μηχανισμό θανάτου, που στήθηκε στο όνομα του Χίτλερ.
Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει ακόμη τον ρόλο του απότακτου συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού ,Γεωργίου Πούλου, ο οποίος όχι μόνο συνεργάστηκε με τους Σουμπερίτες, αλλά με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας δημιούργησε δικό του στρατό στην υπηρεσία της Βέρμαχτ, διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων κατά αμάχων. Είναι ένα ακόμα άγνωστο κομμάτι δοσιλογισμού στο οποίο πήραν μέρος Έλληνες εθελοντές, αλλά και βίαια στρατολογηθέντες πολίτες. Σημαντική θεωρείται η μαρτυρία στην εκπομπή ενός άνδρα, που υπηρέτησε σε άοπλη υπηρεσία στο τάγμα Πούλου, για τις πρακτικές του απότακτου αξιωματικού, αλλά και την στάση της δικαιοσύνης, που μεταπολεμικά αθώωσε τους Πουλικούς για τα εγκλήματά τους.
Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει αυτούς που συμμετείχαν στις δολοφονικές ομάδες, τα κίνητρα της συμμετοχή τους, καθώς και το τέλος των ίδιων και των αδίστακτων διοικητών τους.
Το φωτογραφικό ντοκουμέντο από την εκτέλεση του Σούμπερτ στο Επταπύργιο συγκλονίζει.
Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Χορτιάτη, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση Πέλλας.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

(E)
Επόμενο > [K8] ΒΟΤΑΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά