ΠΕΜΠΤΗ  10/10/2019
08:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΒΟΤΑΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΦύσηERTFLIX
Σειρά ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Βότανα, μυστικά και θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.
Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής. Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα.


Περιγραφή επεισοδίου
Προορισμός της εκπομπής αυτή τη φορά είναι η Μακρυνίτσα, η πύλη προς το βουνό του Πηλίου. Ο Σπύρος Μάνος μας ξεναγεί στη φύση γύρω από το χωριό και μιλά για το καλύτερο επουλωτικό της λαϊκής θεραπευτικής, το βάλσαμο ή υπερικό.
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μακρυνίτσας, ο διευθυντής Ευριπίδης Κολτσιδόπουλος περιγράφει τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσει το Κέντρο και απευθύνονται σε μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ ο Άγγελος Παπαϊωάννου, πρώτος υπεύθυνος του κέντρου εξηγεί, με ποιητικής διάθεση, το ρόλο που παίζουν τα βότανα στη ζωή μας. Ακόμη, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μοιράζεται μαζί μας τις μνήμες του από μια εποχή που η ανακύκλωση ήταν όρος επιβίωσης για τους ανθρώπους, λόγω της στενότητας των πόρων.
Σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Δ/νση φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης
Δ/νση παραγωγής: Σίμος Ζέρβας
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Καλέσης

http://goo.gl/iLnhrf

(E)
Επόμενο > [K8] ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα
Μετάδοση παγκοσμίως
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για άνω των 8 ετών
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
Κατάλληλο για άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά