|
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.
Δείτε σήμερα:
«Θανάσης Σκορδαλός - Της Λύρας μου οι Φίλοι»
Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ εισβάλλει στους δρόμους της ένδοξης εποχής, που δημιούργησε σπουδαίες μορφές της μουσικής τέχνης και καθόρισε την ιστορική μουσική συνέχεια της Κρήτης, για να μας παρουσιάσει τη ζωή και την τέχνη ενός κορυφαίου λυράρη. Του Θανάση Σκορδαλού.
Επιδέξιος Λυράρης αξεπέραστης καλλιτεχνικής υπόστασης, συνθέτης και στιχουργός µε δεκάδες επιτυχίες που κατέκλυσαν την μουσικοχορευτική ταυτότητα της Κρήτης, ο Θανάσης Σκορδαλός, άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική έκφραση και στο λαϊκό Κρητικό ιδίωμα και επηρέασε καθοριστικά στη συνέχεια το σύνολο των δημιουργών του νησιού.
Η εβδομηντάχρονη μουσική του πορεία υπέγραψε ανεξίτηλα και καθόρισε την εξέλιξη της κρητικής μουσικής.
Για πολλούς Κρητικούς το όνομά του είναι το συνώνυμο της λύρας, καθώς μαζί της αναδείχτηκε ως ένας απ’ τους σημαντικότερους συντελεστές της κρητικής μουσικής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και αναδείχτηκε σε θρύλο στη διάρκεια της ζωής του!
Οι δοξαριές της λύρας του ήταν ιδανικές για το μερακλή χορευτή, έδιναν «φτερά» στα πόδια του και ο χορευτής αντιστοίχως πλούτιζε τη μουσική του, αλληλοεπιδρώντας δημιουργικά. Οι νότες, οι παύσεις, τα δάχτυλα του χεριού του που «έπεφταν» στις χορδές με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο ρυθμός, το μέτρο, η μελωδία, η χρήση του δοξαριού, ο τρόπος που κρατούσε όρθια τη λύρα, η στάση του σώματος, ήταν όλα μελετημένα και δημιουργημένα από το μουσικό του πνεύμα.
Στην Κρήτη σήμερα δεν μπορεί να γίνει γλέντι, όπου οι τραγουδιστές-μαντιναδαλόγοι ή χορευτές, να μην παίζουν και να μην τραγουδούν συνθέσεις του. Η αγάπη των πολυάριθμων θαυμαστών του φτάνει πολλές φορές στα όρια του φανατισμού.
Ο φακός της εκπομπής περιηγήθηκε στους τόπους και στους ανθρώπους που έζησαν και συμμετείχαν στις δημιουργίες του και αποτύπωσε παραστατικά από τους φίλους της λύρας του, τους γλεντιστές του, τη ζωή και το έργο του στα ανεπανάληπτα Κρητικά γλέντια.
Επισκέφτηκε τον γενέθλιο τόπο του, το Σπήλι, όπου ενέπνευσε μεγάλο μέρος από το έργο του και το χωριό Κορφές, από το οποίο άντλησε πολλές από τις πασίγνωστες μαντινάδες του στις παρέες των φίλων του.
Για το Θανάση Σκορδαλό μάς μιλούν οι φίλοι του γλεντιστές, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του, και μας ερμηνεύουν τις μουσικές του δημιουργίες οι μουσικοί: Στέφανος Μεσσαριτάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Γιάννης Τσουρδαλάκης, Νεκτάριος Σαμόλης, Στέλιος Βασιλάκης, Κώστας Κακουδάκης και Κώστας Σκουλάς κ.α.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ – σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ - φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - ηχοληψία
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ - οργάνωση παραγωγής
|
|