<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο Συνθέτης της εβδομάδας - Σταμάτης Αθανάσουλας
12:00

Μία εκτενής αναφορά στο έργο συνθετών από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα.
Η εκπομπή προσφέρει μία σφαιρική εικόνα του έργου των δημιουργών σε όλους τους τομείς (φωνητική μουσική, μουσική δωματίου, συμφωνική μουσική κ.λ.π.) ενώ η παράλληλη αφήγηση ιστορικών γεγονότων ή γεγονότων της προσωπικής ζωής των συνθετών, δίνει στον ακροατή την δυνατότητα κατανόησης του ψυχικού ή συναισθηματικού φορτίου των έργων που παρουσιάζονται.
Τα σχόλια, οι κριτικές σκέψεις καθώς και οι προσεκτικά επιλεγμένες ερμηνείες, συνεισφέρουν σε μια όσο τον δυνατόν δημιουργικότερη μουσική ακρόαση.

Σήμερα:
Εβδομάδα αφιερωμένη στον Ottorino Respighi (1879 - 1936).
O Ιταλός συνθέτης Ottorino Respighi, και παράλληλα βιολονίστας, δάσκαλος και μουσικολόγος, ήταν ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς συνθέτες των αρχών του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1879 στην Bologna.
Ο πατέρας του Giuseppe ήταν ταχυδρομικός υπάλληλος αλλά και καταξιωμένος πιανίστας που σπούδασε με τον Stefano Golinelli, ενώ η μητέρα του η Ersilia καταγόταν από οικογένεια γνωστών γλυπτών. Ο παππούς του Respighi (ο πατέρας του πατέρα του), ήταν βιολονίστας και οργανίστας στον καθεδρικό ναό της Fidenza.
Ο νεαρός Ottorino διδάχτηκε αρχικά πιάνο και βιολί από τον πατέρα του, ενώ στην ουσία παρέμεινε πάντοτε αυτοδίδακτος πιανίστας.
Τον Οκτώβριο του 1890 ξεκίνησε να φοιτά στο Gimnasio Guinizelli, ενώ παράλληλα γράφτηκε στο Liceo Musicale di Bologna την επόμενη χρονιά, σπουδάζοντας βιολί και βιόλα με τον Federico Sarti, και όργανο - αντίστιξη και φούγκα με τον Cesare Dall'Olio.
Τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε μαθήματα σύνθεσης, πρώτα με τον διευθυντή του Liceo Giuseppe Martucci, και στη συνέχεια τον μουσικολόγο Luigi Torchi.
Στην καριέρα του συνέθεσε 8 όπερες (με την τελευταία ημιτελή), μουσική για 3 μπαλέτα, 20 ορχηστρικά έργα, 9 κοντσέρτα, 15 έργα μουσικής δωματίου καθώς και πολλά έργα φωνητικής μουσικής.
Τα συμφωνικά του έργα Κρήνες της Ρώμης (1914 – 1916), Τα Πεύκα της Ρώμης (1924) και οι Ρωμαϊκές Γιορτές (1928), ήταν το τρίπτυχο που του χάρισε τη μεγαλύτερη φήμη του.
Τα πιο χαρακτηριστικά του έργα θα απολαύσουμε σ' αυτό το αφιέρωμα.
Πέθανε στις 18 Απριλίου του 1936 από ενδοκαρδίτιδα σε ηλικία 56 ετών.
Ένα χρόνο μετά την ταφή του, τα οστά του μεταφέρθηκαν στη γενέτειρά του την Bologna και επανατοποθετήθηκαν με έξοδα της πόλης στο Certosa di Bologna.
Καλή ακρόαση

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

    << επιστροφή στο προγραμμα