<< επιστροφή στο προγραμμα

ΤΑ ΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ με τον Γιώργο Ευσταθίου
00:00

Εκπομπή που φιλοξενεί έργα Ελλήνων κυρίως, αλλά και ξένων σημαντικών λογοτεχνών. Με τη συνοδεία μουσικής Ελλήνων συνθετών.

Σήμερα:
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ «Η παραπεταμένη απελευθέρωση» του Γιώργου Ιωάννου.
«Οι Γερμανοί ήταν κυκλωμένοι, μα έκαμναν πως δεν το καταλάβαιναν. Αυτοί που λίγους μήνες πριν δεν ανέχονταν μύγα στο σπαθί τους, κοιτούσαν τώρα επίμονα τα ψηλώματα. Μόνο η έξοδος προς τα δυτικά τους έμενε ανοιχτή, κι αυτό βέβαια, όχι από σύμπτωση. Από τις πλαγιές του γυμνού Χορτιάτη μεγάλες σκούρες γραμμές κατηφόριζαν. Οι αντάρτες!». (απόσπασμα)

............

Τα πεζογραφήματα «Το δικό μας αίμα» του Γιώργου Ιωάννου, που σε πρώτο επίπεδο καλύπτονται από την πυκνή ατμόσφαιρα και τις περιπέτειες της Θεσσαλονίκης, καθώς και του κόσμου της, το χρονικό διάστημα λίγο πριν τον μεγάλο πόλεμο έως το 1980, δεν αντλούν σε καμιά περίπτωση τα θέματα ή τις αφορμές τους από τη βιβλιογραφία, μα από την άμεση και ιδιαίτερα έντονη βίωση και σχέση του συγγραφέα τους με τη σύγχρονη, όπως και την παλαιότερη αυτή πόλη. Η ένωσή του και η αλληλοανταπόκριση ακριβώς αυτή επιτρέπει στον Γιώργο Ιωάννου να συναντιέται έγκυρα και με το υπόλοιπο σώμα της Ελλάδας ή να ξαναβρίσκεται αδιάλειπτα μαζί με την πόλη του και τους δικούς της, μέσα από τον άλλο κορμό της χώρας.Τα πεζογραφήματα αυτά, όλα σχεδόν, πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η αραιή αυτή παρουσίαση, καθώς και διάφορες γνώμες που ακούσθηκαν, βοήθησαν τον συγγραφέα να ξανασκεφτεί τα πράγματα, να ξαναδούλεψει τα κείμενα και πολλά να τα συμπληρώσει με τρόπο πιο άρτιο.

«Το δικό μας αίμα», Πρώτο Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1979
(Αρχείο Τρίτου Προγράμματος )

Παραγωγός: Γιώργος Ν. Ευσταθίου

    << επιστροφή στο προγραμμα