<< επιστροφή στο προγραμμα

ΤΑ ΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ με τον Γιώργο Ευσταθίου
00:00

Εκπομπή που φιλοξενεί έργα Ελλήνων κυρίως, αλλά και ξένων σημαντικών λογοτεχνών. Με τη συνοδεία μουσικής Ελλήνων συνθετών.

Σήμερα:
ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ: ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
Η συγγραφέας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός της Γαλλίας, μέσα από τον βίο του πιο «Έλληνα» από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, ακυρώνει τον χρόνο που μας χωρίζει από τον ήρωά της.

Όταν αναγνωρίζουμε, σαν φλέβα στο σώμα του βιβλίου της, αναφορές στη σάρκα - αυτό το άλικο σύννεφο που έχει για αστραπή του την ψυχή - στην ηδονή, στην ηθική, στην ευτυχία, στην αυτοχειρία, στης μνήμης τα παρατημένα νεκροταφεία, όπου κείνται, δίχως τιμές, νεκροί που πάψαμε ν' αγαπάμε, δεν ακούμε την Γιουρσενάρ. Ούτε τη φανταζόμαστε σκυφτή να ψάχνει στις βιβλιοθήκες ή να επινοεί ευφυολογήματα για να ζωηρέψει τον ήρωα. Είναι ο Αδριανός που γράφει. Για να μας υπενθυμίσει, μέσα από ένα λόγο πυκνό, χυμώδη και λυτρωτικό, τη θέση του ανθρώπου που κάποτε, απογυμνωμένος από τον εγωισμό, τις αδυναμίες και τις ψευδαισθήσεις της νεότητας, θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει τον θάνατο και να αναλογιστεί τον τρόπο που διαχειρίστηκε το μυστήριο της ζωής.

Για τις ανάγκες της εκπομπής επιλέχθηκαν εκείνα τα αποσπάσματα που αναφέρονται στην μορφή και την προσωπικότητα του νεαρού αυτόχειρα Αντίνοου από την Βιθυνία, του αγαπημένου συντρόφου του αυτοκράτορα Αδριανού που πνίγηκε έφηβος σχεδόν, στα νερά του Νείλου το 130 μ.χ.

ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, από τις εκδόσεις Χατζηνικολή, (μετ. Ιωάννα Χατζηνικολή).
(Αρχείο Τρίτου Προγράμματος )

Παραγωγός: Γιώργος Ν. Ευσταθίου

    << επιστροφή στο προγραμμα