<< επιστροφή στο προγραμμα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ με την Κάτια Καλλιτσουνάκη
17:00

Έρωτες, φιλίες, αντιζηλίες, καλλιτεχνικές συνεργασίες, σχέσεις μαθητείας και άλλες ιστορίες που αποκαλύπτουν τα έργα και οι εκτελέσεις διάσημων συνθετών και ερμηνευτών.

Σήμερα:
ΕΝΑ ΜΠΑΛΛΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ MAYA PLISETSKAYA.
Το μπαλλέτο Carmen που έγραψε το 1967 για τη σύζυγό του,την prima ballerina των Bolshoi Maya Plisetskaya,o Ρώσος συνθέτης Rodion Shchedrin πάνω σε μουσικά θέματα από την όπερα Carmen του Georges Bizet, απαγορεύθηκε αμέσως μετά την πρεμιέρα του, από την Σοβιετική Υπουργό Πολιτισμού, με την αιτιολογία ότι η τολμηρή χορογραφία του προσέβαλλε την ηρωίδα του ισπανικου λαού, και η μουσική του συνιστούσε προκλητική ασέβεια προς το έργο του Bizet. Μετά από διάφορες περιπέτειες και αφού παρενέβη ο φίλος του ζευγαριού Dmitri Shostakovich ως γραμματέας της Ενωσης Σοβιετικών Συνθετών, στην Υπουργό, το έργο συνέχισε την πορεία του στη σκηνή γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία αρχικά στις Σοβιετική Ρωσία και κατόπιν σε όλη την Ευρώπη. Το Σύνολο Κρουστών Kroumata και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Helsingborg διευθύνει ο Harold Farberman σε ηχογράφηση του 1986

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σπουδάσει υποχρεωτικά θεωρητικά στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού και γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά. Από το 1985 μέχρι το 1994 εργάστηκε στο Δεύτερο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών με θέμα το Ελληνικό έντεχνο και αστικό τραγούδι (1890-1950) και από το 1994 μέχρι το 2013 στο Τρίτο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών σύγχρονης μουσικής και 980 θεματικών εκπομπών βασισμένων σε προσωπική έρευνα και μουσική, ιστορική και φιλολογική τεκμηρίωση. Έχει ερευνήσει και τεκμηριώσει 200 ανέκδοτες ηχογραφήσεις της περιόδου 1953-1975 από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχει επιμεληθεί μουσικά 150 επιστημονικά και πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.

    << επιστροφή στο προγραμμα