<< επιστροφή στο προγραμμα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ με την Μάρα Καλούδη
22:00

Κάθε Κυριακή στις 22:00 οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία ν΄ακούσουν ηχογραφήσεις θεατρικών έργων από το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο, που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Ραδιοφωνία στο παρελθόν, συμβάλλοντας δυναμικά στη διάδοση της Τέχνης του Θεάτρου.

Διαφορετικές γενιές Ελλήνων ηθοποιών που αγαπήθηκαν από το κοινό «δίνουν φωνή» σε αιώνιους θεατρικούς ήρωες, διαμορφώνοντας ένα ρεπερτόριο που καλύπτει ευρύ φάσμα της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας.

Σήμερα:
ΤΙΤΙΚΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ
Εκπομπή αφιερωμένη στην σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, μεταφράστρια και δασκάλα του θεάτρου, η οποία πλήρης ημερών έφυγε απ΄τη ζωή στις 20 Οκτωβρίου 2019.

Η Τιτίκα Νικηφοράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και έζησε στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου την εποχή των παιδιών του Δημήτρη Ροντήρη, ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1935 που εμφανίστηκε στη σκηνή του Εθνικού στο έργο του Ερρίκου Ίψεν "Πέερ Γκυντ", σε σκηνοθεσία Ροντήρη, η Τιτίκα Νικηφοράκη διέγραψε λαμπρή πορεία στα θεατρικά δρώμενα της χώρας μας.

Η συνεργασία της με την Ελληνική Ραδιοφωνία, όπως των περισσότερων καλλιτεχνών της γενιάς της , η οποία χαρακτηρίζεται ως η "χρυσή γενιά" του ραδιοφωνικού θεάτρου, υπήρξε πληθωρική.

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μεταδοθούν δύο έργα με πρωταγωνίστρια την Τιτίκα Νικηφοράκη.

Η "Μήδεια" του Ζαν Ανούιγ από ηχογράφηση του 1970 και το "Κύκνειο Άσμα" του Άντον Τσέχωφ, από ηχογράφηση του 1978.

Θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Τιτίκα Νικηφοράκη το 1987 στην εκπομπή "Θέλω να μάθω περισσότερα για σας" της Ελένης Καλλία.

ΜΗΔΕΙΑ
Μετάφραση: Τιτίκα Νικηφοράκη
Ραδιοσκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Μουσική επιμέλεια: Καίτη Γκύλη
Ρύθμιση ήχου: Νίτσα Λουγγή

Τιτίκα Νικηφοράκη- Μήδεια, Νίκος Χατζίσκος- Ιάσων, Λούλα Ιωαννίδου-παραμάνα, Γιώργος Μάζης-ένα αγόρι, Γιώργος Χαραλαμπίδης-Κρέων, Γιάννης Λιακάκος- φύλακας,

ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ
Μετάφραση- Ραδιοσκηνοθεσία: Αντώνης Δωριάδης
Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά
Ρύθμιση ήχου: Γρηγόρης Γίγας

Τιτίκα Νικηφοράκη, Χρήστος Δοξαράς

Επιμέλεια: Μάρα Καλούδη

    << επιστροφή στο προγραμμα