<< επιστροφή στο προγραμμα

OPERA OMNIA με τον Γιάννη Φίλια
21:00

Η εκπομπή «OPERA OMNIA» (Άπαντα τα Έργα), κάθε Σάββατο βράδυ από το Τρίτο Πρόγραμμα, θα επιχειρήσει να μεταφέρει στους δέκτες μας γνωστά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, μέσα από παλιές και νεώτερες ζωντανές ηχογραφήσεις, ή απόηχους θρυλικών καταγραφών σε studio. Σε ρόλο νοητού ταξιθέτη και διακριτικού ξεναγού, ο Γιάννης Φίλιας.

Συντονιστείτε λοιπόν, κάθε Σάββατο στις 21.00, για να σηκώσετε τη δική σας αυλαία και να απολαύσετε, από το δικό σας προσωπικό θεωρείο, τη μαγική εμπειρία της όπερας.

Σήμερα:
André Messager: "Béatrice".
Λυρικό παραμύθι σε τέσσερις πράξεις. Λιμπρέτο των Gaston Arman de Caillavet και Robert de Flers, βασισμένο στο διήγημα του Charles Nodier "La légende de Seur Béatrix". Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Όπερα του Monte Carlo, στις 21 Μαρτίου 1914.

Σύμφωνα με έναν ευρωπαϊκό θρύλο του μεσαίωνα, όταν μια νεαρή μοναχή παραστράτησε και εγκατέλειψε το μοναστήρι της, η Παναγία ήρθε και φόρεσε το ράσο που εκείνη είχε πετάξει, πήρε τη θέση της χωρίς κανείς να το καταλάβει και την περίμενε για καιρό, ώσπου μια μέρα η πρώην καλόγρια επέστρεψε μετανιωμένη, έχοντας ζήσει χρόνια μέσα στη νύχτα και το έγκλημα, ξαναφόρεσε το ράσο της, και ζήτησε συγχώρεση από την Παρθένο, για να λάβει την απάντηση ότι "δεν υπάρχει αμάρτημα που να μη συγχωρείται".

Πρόκειται για έναν θρύλο που ενέπνευσε τόσο ρομαντικούς συγγραφείς, όπως ο Charles Nodier - που έγραψε το 1837 το διήγημα "Ο μύθος της Αδελφής Βεατρίκης" - όσο και συμβολιστές, όπως ο Maurice Maeterlinck, που στα 1901 βλέπει να εκδίδεται και το δικό του θεατρικό έργο "Sœur Béatrice". Το συγκεκριμένο έργο απετέλεσε τη βάση για την ομώνυμη όπερα του Δημήτρη Μητρόπουλου το 1918, ενώ το διήγημα του Nodier, τη βάση για το λιμπρέτο της “Béatrice” του André Messager, που θα απολαύσουμε αυτό το Σάββατο, από μια ηχογράφηση του 1957 για το γαλλικό ραδιόφωνο.

Την εκπομπή μας θα συμπληρώσουν αποσπάσματα από την "Αδελφή Βεατρίκη" του Μητρόπουλου, στην αξέχαστη ερμηνεία της Μάρθας Αράπη, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.

    << επιστροφή στο προγραμμα