<< επιστροφή στο προγραμμα

Αυτόματος Τηλεφωνητής - Μενέλαος Καραμαγγιώλης
18:00

Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών που απευθύνονται - με τη μορφή μηνύματος - κάθε φορά σε ένα διαφορετικό υπαρκτό ή φανταστικό ήρωα. Χρησιμοποιώντας υλικό από την επικαιρότητα, κάθε εκπομπή σχηματίζει μια διαφορετική μουσική ιστορία όπου ο λόγος γίνεται η αφορμή για να παρουσιαστεί ένα επίκαιρο θέμα και να οδηγηθεί στις σχετικές μουσικές παραπομπές του. Η ιδέα του τηλεφωνητή προσφέρει τη δυνατότητα η εκπομπή να ασχολείται με μεγάλη γκάμα επίκαιρων θεμάτων και να περιηγείται όλο το φάσμα της μουσικής, με έμφαση σε κλασικά κομμάτια αλλά και δημοφιλή θέματα που εξασφαλίζουν τη δημιουργική συμμετοχή του ακροατή.

Σήμερα:
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΤΙΓΜΗ (κι αυτό βγαίνει και στη ζωγραφική μου).
H ραδιοφωνική αυτή ιστορία δανείζεται τις σκέψεις ενός ζωγράφου που απενοχοποίησε το αφηρημένο και διεκδίκησε εξαρχής το αναπαραστατικό: εκείνο που δε φοβάται να περιγράψει τα σαφή όρια της μορφής και τις αναλογίες των σωμάτων πριν να διαλυθούν -ή ενώ διαλύονται- οριστικά. Έτσι καθίσταται μια ακριβής αλληγορία της ζωής μέσα από μια τέχνη που επανεφευρίσκει τον εαυτό της πριν να αυτοκαταστραφεί μέσα από μια αργή διαδικασία όπως τα έργα του Bacon που κουβαλάνε τα ίχνη των πράξεών του ακριβώς όπως η ανθρώπινη σάρκα φέρει τα τραύματα ενός δυστυχήματος ή μιας επίθεσης: Μια ιστορία που μοιάζει καίρια και αφορά τους περισσότερους, συχνά πιο πολύ από τους ίδιους τους καλλιτέχνες μόνο.


Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ – πολλά εκ των οποίων για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – και ταινίες, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Από το 1985 είναι παραγωγός εκπομπών του Τρίτου.





    << επιστροφή στο προγραμμα