<< επιστροφή στο προγραμμα

Intercity - Θάνος Φουργιώτης
23:00

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής.
Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο, μια ταινία , ένα γεγονός, η εκπομπή συνδυάζει ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο, σε ένα ταξίδι στον χρόνο.


Σήμερα:
K.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ποίηση – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ μουσική.
Με αφορμή την εγκατάσταση του Αρχείου Καβάφη στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ωνάση, το Intercity αφιερώνει δύο εκπομπές του στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-1993) και στην μουσική που την έχει συνοδέψει . Αλεξάνδρεια – Αθήνα , οι ήχοι της Ελλάδας μέσα απο την μουσική των ποιημάτων του. Λέξεις και νότες που τις ενώνουν σαν γέφυρα οι στίχοι του ποιητή.

Σήμερα γίνεται αναφορά στα όσα μπορεί να ανακαλύψει κάποιος επισκεπτόμενος το χώρο όπου στεγάζεται το αρχείο Καβάφη στην Αθήνα ( στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα) και στα τραγούδια που υπάρχουν στην ελληνική δισκογραφία με δικούς του στίχους.

Ακούγονται αποσπάσματα από τις μελοποιήσεις των:

Δημήτρη Παπαδημητρίου ( «...που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός » 2021 ), Δημήτρη Μητρόπουλου («14 Invenzioni - Απάνω σε τραγούδια του Κ.Π. Καβάφη », 1925-1926 ),

Δήμου Μούτση (από την «Τετραλογία» 1975),

Μάνου Χατζιδάκι από τον «Μεγάλο Ερωτικό »,1972),

Γιάννη Γλεζου («Περιμένοντας τους Βαρβάρους», 1979),

Θάνου Μικρούτσικου («Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου »,1983) κ.α.





Ο Θάνος Φουργιώτης γεννήθηκε στην Κόρινθο. Σπούδασε Φυσική και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Ρευστών και την Ηλεκτροακουστική (Εcole Centrale) Ασχολήθηκε με τη μουσικολογία και τον κινηματογράφο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά και ως παραγωγός στο Τρίτο και σε ιδιωτικά ραδιόφωνα τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικεύεται σε θέματα προστασίας και διαχείρισης πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    << επιστροφή στο προγραμμα