<< επιστροφή στο προγραμμα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ με την Κάτια Καλλιτσουνάκη
17:00

Έρωτες, φιλίες, αντιζηλίες, καλλιτεχνικές συνεργασίες, σχέσεις μαθητείας και άλλες ιστορίες που αποκαλύπτουν τα έργα και οι εκτελέσεις διάσημων συνθετών και ερμηνευτών.

Σήμερα:
Ο JULIAN BREAM ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ.
Ο κορυφαίος Άγγλος κιθαριστής ανακάλυψε το λαούτο το 1947 στα 13 του χρόνια όταν ο πατέρας του του έφερε ένα μισοκατεστραμένο όργανο που είχε αγοράσει στο δρόμο από ένα ναυτικό για 2 λίρες.Το 1950 απέκτησε το πρώτο του αναγεννησιακό λαούτο, δική του παραγγελία στον διάσημο οργανοποιό Thomas Goff και έκτοτε, παράλληλα με την σταδιοδρομία του ως κιθαριστής, αφοσιώθηκε στην ανάδειξη του λησμονημένου ρεπερτορίου του 16ου και του 17ου αιώνα, ως σολίστ αλλά και με το μουσικό του σύνολο οργάνων εποχής, το Bream Consort, που ίδρυσε το 1960. Ο Julian Bream παίζει, σόλο και με το Bream Consort, συνθέσεις των Robert Johnson και Peter Philips και τη σουίτα χορών από την όπερα Gloriana του Benjamin Britten, συνοδεύει στο λαούτο τον τενόρο Peter Pears σε τραγούδια των Thomas Morley, John Dowland, Philip Rosseter, Thomas Ford και Thomas Campion, και συμπράττει με τον τσεμπαλλίστα George Malcolm στην Trio sonata BWV 525 του J.S.Bach.

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σπουδάσει υποχρεωτικά θεωρητικά στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού και γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά. Από το 1985 μέχρι το 1994 εργάστηκε στο Δεύτερο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών με θέμα το Ελληνικό έντεχνο και αστικό τραγούδι (1890-1950) και από το 1994 μέχρι το 2013 στο Τρίτο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών σύγχρονης μουσικής και 980 θεματικών εκπομπών βασισμένων σε προσωπική έρευνα και μουσική, ιστορική και φιλολογική τεκμηρίωση. Έχει ερευνήσει και τεκμηριώσει 200 ανέκδοτες ηχογραφήσεις της περιόδου 1953-1975 από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχει επιμεληθεί μουσικά 150 επιστημονικά και πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.

    << επιστροφή στο προγραμμα