<< επιστροφή στο προγραμμα

Intercity - Θάνος Φουργιώτης
23:00

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής.
Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο, μια ταινία , ένα γεγονός, η εκπομπή συνδυάζει ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο, σε ένα ταξίδι στον χρόνο.


Σήμερα:
REINER WERNER FASSBINDER, o σκοτεινός άγγελος.
Στον ‘σκοτεινό άγγελο’ του γερμανικού μεταπολεμικού κινηματογράφου, τον σκηνοθέτη που μέσα σε 14 χρόνια γύρισε 43 ταινίες (ρεκόρ μοναδικό) και που μαζί με τον Wim Wenders και τον Werner Herzog αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τον Νέο Γερμανικό Κινηματογράφο, είναι αφιερωμένο το Intercity που μεταδίδεται σήμερα.

Το όνομά του : Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) . O αντισυμβατικός δημιουργός, με την ταραχώδη ζωή, που αντιμετώπισε εσωτερικούς και εξωτερικούς δαίμονες, που ασχολήθηκε στις ταινίες του με ανθρώπους που ζούν στο περιθώριο, που έφυγε σε ηλικία 36 ετών και μας άφησε ένα πλούσιο, πολύχρωμο και μελοδραματικό έργο που αντέχει στο χρόνο και δεν ξεχνιέται.

Η εκπομπή στέκεται σε δυο ταινίες του που γύρισε το 1981 : Lili Marleen ( με πρωταγωνίστρια την παντοτινή μούσα του Hanna Schygulla) και Lola (με πρωταγωνίστρια την Barbara Sukowa).

Θα ακούσουμε την αυθεντική μουσική που συνέθεσαν οι Peer RABEN και David AMBACH για τις εικόνες, αλλά και τα προυπάρχοντα τραγούδια (από το θρυλικό Lili Marleen , ως το Plaisir d amour, το Capri Fischer Tango κ.α.) που ηχογραφήθηκαν εκ νέου και ενσωματώθηκαν στις ταινίες αποτελώντας βασικά συστατικά τους.

«Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του, αν είναι καλύτερα να ζήσει μια ζωή σύντομη και περισσότερο ενδιαφέρουσα, παρά μια ζωή καθημερινή και αδιάφορη».
Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (31 Μαΐου 1945 – 10 Ιουνίου 1982)

Ο Θάνος Φουργιώτης γεννήθηκε στην Κόρινθο. Σπούδασε Φυσική και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Ρευστών και την Ηλεκτροακουστική (Εcole Centrale) Ασχολήθηκε με τη μουσικολογία και τον κινηματογράφο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά και ως παραγωγός στο Τρίτο και σε ιδιωτικά ραδιόφωνα τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικεύεται σε θέματα προστασίας και διαχείρισης πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    << επιστροφή στο προγραμμα