<< επιστροφή στο προγραμμα

Η Μούσα του Μιούζικαλ - Γιάννης Φίλιας
19:00

Μια περιπλάνηση μύησης στην τέχνη και την τεχνική του Μουσικού Θεάτρου.
Το Musical ασφαλώς δεν έχει μία, αλλά πολλές Μούσες για προστάτιδες: της λυρικής ποίησης, της μιμικής, της όρχησης, της κωμωδίας, της τραγωδίας - κι ίσως να ξεχάσαμε και κάποια.

Από το Broadway της Νέας Υόρκης ως το West End του Λονδίνου, η τέχνη του Musical μετρά στις μέρες μας στρατιές δημιουργών, ορδές ερμηνευτών, πλήθη κρυφών ή φανερών θαυμαστών. Η πλούσια ανθολογία των έργων που παρουσιάζονται, ηχογραφούνται ή μαγνητοσκοπούνται παγκοσμίως, αξιολογείται σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, καθώς και με ιδιαίτερα μέτρα και σταθμά.

Μέσα από την εκπομπή «Η Μούσα του Μιούζικαλ», εμείς θα επιχειρήσουμε να αφουγκραστούμε το ακουστικό κομμάτι μιας απόλυτα οπτικοακουστικής τέχνης, παραθέτοντας εκτενή μουσικά αποσπάσματα ζωντανών ηχογραφήσεων, ή και ιστορικών καταγραφών studio, από έργα γραμμένα τόσο για το εφήμερο της θεατρικής σκηνής, όσο και για την αιωνιότητα της μεγάλης οθόνης.

Κάθε ωριαία εκπομπή είναι αφιερωμένη θεματολογικά σε ένα ξεχωριστό έργο, ή έναν ιδιαίτερο συνθέτη. Σκοπός της εκπομπής, εκτός από το να μυήσει τον ακροατή στο χώρο της συγκεκριμένης μουσικής φιλολογίας, είναι να αναδείξει τα γνωστά και τα άγνωστα διαμάντια του musical, αλλά και να παρασύρει σχεδόν χορευτικά τον ακροατή, σε μια εμπειρία πέραν της ακρόασης.


Five - six - seven - eight, λοιπόν, όπως θα έλεγε ένας αόρατος ραδιοφωνικός χορογράφος.

Σήμερα:
Stephen Flaherty: "Ragtime" - μέρος B’.
Όταν μιλάμε για Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα, μιλάμε για ragtime, γι’ αυτόν τον τραχύ συγκοπτόμενο ρυθμό που έκανε πάταγο και που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο Alessandro Baricco στο "Novecento" του. Το 1975 ο αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Edgar Lawrence Doctorow ολοκληρώνει ένα μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο: "Ragtime". Σε αυτό μιλά για την Αμερική εκείνης της περιόδου και τα κοινωνικά της φαινόμενα, ενώ μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζει ιστορικά πρόσωπα της εποχής, όπως το μάγο Houdini, την Evelyn Nesbit, τον Henry Ford, το Matthew Henson, την Emma Goldman και αρκετούς ακόμη.

Φυσικά όλες αυτές οι φυσιογνωμίες κρατήθηκαν και στο λιμπρέτο του Terrence McNally για το ομώνυμο musical του Stephen Flaherty το 1996, που αποτελεί μια επί σκηνής μεταφορά της νουβέλας του Doctorow, και ως τέτοια επιβραβεύτηκε με Tony, αλλά και Drama Desk Award.

Ολοκληρώνουμε αυτή την Τετάρτη 24 Απριλίου την ηχογράφηση - μαμούθ του 1996, με το original Broadway cast του έργου.

Παραγωγή - Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

    << επιστροφή στο προγραμμα