<< επιστροφή στο προγραμμα

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ με τον Διονύση Μαλλούχο
10:00

Εκπομπή πρωινής μουσικής ακρόασης , με ευρύ μουσικό φάσμα, αναφορές στη μουσική σκηνή και τους ανθρώπους της και σίγουρα …χαμογελαστή διάθεση!Σήμερα:
Αρχή με αφιέρωμα στον σπουδαίο Αυστραλό κιθαριστή John Williams που έχει σήμερα τα γενέθλιά του (Μελβούρνη, 1941).
Θα ακουστούν:
Το Πρελούδιο (σε μεταγραφή για κιθάρα του Duarte) της 1ης Σουίτας για βιολοντσέλο του J.S.Bach.
Μεταγραφή του ίδιου του John Williams για κιθάρα του κοντσέρτου για βιολί σε λα ελάσσονα του Antonio Vivaldi. Σολίστ ο ίδιος και μαζί του η ορχήστρα δωματίου Franz Liszt της Βουδαπέστης.
Concierto de Aranjuez του Joaquin Rodrigo με σολίστ πάντα τον John Williams. Την Ορχήστρα της Philadelphia διευθύνει ο Eugene Ormandy.
Fandango του Joaquin Rodrigo για κιθάρα και το γνωστό Asturias (γραμμένο για πιάνο από τον Issac Albeniz) σε μεταγραφή για κιθάρα, με τον John Williams να ερμηνεύει.
Από τα Ισπανικά Τραγούδια του Isaac Albeniz ακούμε το Νυχτερινό "Cordoba", έργο 232 αρ.4 σε μεταγραφή του Pujol για 2 κιθάρες, που ερμηνεύουν ο Julian Bream και ο John Williams σε ηχογράφηση του 1971.
Ζευγάρι σε ηχογράφηση και στη συνέχεια, όμως εδώ 2 κουαρτέτα εγχόρδων που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Scherzo του Οκτέτου, έργου 20 του Felix Mendelssohn. Smetana και Janacek κουαρτέτα εγχόρδων σε παραγωγή του 1959.
Και από τα ζευγάρια, σε ένα εμβληματικό της λογοτεχνίας και του θεάτρου τρίο που ενέπνευσε ένα υπέροχο κουαρτέτο εγχόρδων. Η νουβέλα του Λέοντος Τολστόι "Σονάτα Κρώυτζερ" με τον έμπλεο ζήλειας σύζυγο και την πιανίστα σύζυγό του που σχετίζεται με γοητευτικό βιολονίστα κατά τη διάρκεια προβών τους στην 9η Σονάτα του Beethoven για βιολί και πιάνο (γνωστή ως Σονάτα Κρώυτζερ) αποτελεί την πηγή έμπνευσης για τον Leos Janacek να γράψει το πρώτο του (ομώνυμο) κουαρτέτο εγχόρδων το 1923. Ερμηνεύει το Melos Quartett.
Λεωνίδας Καβάκος, βιολί και Enrico Pace, πιάνο στην 8η Σονάτα για βιολί και πιάνο του Beethoven (σε σολ μείζονα, έργο 30 αρ.3).
Tempo di menuetto από την 8η Συμφωνία του Beethoven με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου που διευθύνει σε ηχογράφηση του 1958 ο Eugen Jochum.
Menuetto από το Κοντσέρτο για όμποε σε ντο μείζονα του Αntonio Vivaldi με σολίστ τον Burkhard Glaetzner. New Leipzig Bach Collegium Musicum / Max Pommer.
Κλείσιμο του σημερινού μουσικού κύκλου της εκπομπής, μετά από κοντσέρτο Vivaldi, το έργο με το οποίο ξεκίνησε η μουσική ακρόαση, το Πρελούδιο από την 1η Σουίτα για βιολοντσέλο ασυνόδευτο σε σολ μείζονα του J.S.Bach σε ηχογράφηση του 2015 με τον Joachim Eijlander (βιολοντσέλο) και στην αυθεντική τονικότητα!

Διονύσης Μαλλούχος.
Παίζει πιάνο, διδάσκει, γράφει για τη μουσική, συνεργάζεται με ανθρώπους των Τεχνών που σέβονται τον εαυτό τους, επταηχίζει σε συνωδίες ποικιλοχρωματικές, περπατάει στις εξοχές του Mézin, ακούει Τρίτο, πιστεύει στο διαδίκτυο και επιδιώκει συστηματικά τη δημιουργική συνεννόηση με όσους έχουν καλές προθέσεις και αναζητούν πολιτισμό.

    << επιστροφή στο προγραμμα