<< επιστροφή στο προγραμμα

Η γωνία του συλλέκτη - Θεόδωρος Λούστας
14:00

Kύκλος ωριαίων εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, με παλιές ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών σε κυλίνδρους φωνογράφου, δίσκους γραμμοφώνου, δίσκους «μακράς διάρκειας» (LP), μαγνητοταινίες και CD. Παρουσιάζονται όχι μόνο δυσεύρετες ηχογραφήσεις που δεν έχουν επανεκδοθεί επί δεκαετίες, αλλά και πρόσφατες δισκογραφικές εκδόσεις, με άγνωστες και ανέκδοτες ηχητικές εγγραφές (από ραδιοφωνικά δίκτυα, ιδιωτικά αρχεία κτλ).

Σήμερα:
ΟΙ ΔΕΚΑ ΣΟΝΑΤΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΤΟΥ LUDWIG VAN BEETHOVEN (ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ).
Σονάτα αρ.8, έργο 30 αρ.3.
Σονάτα αρ.9, έργο 47, γνωστή με την επωνυμία Kreutzer.
“...Η ένατη σονάτα για βιολί και πιάνο του Beethoven είναι γνωστή με την επωνυμία Kreutzer, επειδή αφιερώθηκε τελικά στον Γάλλο βιολιστή Rodolphe Kreutzer. Ο τελευταίος όμως δεν την έπαιξε ποτέ. Ο Kreutzer ήταν ένας από τους διασημότερους βιολιστές της εποχής. Υπήρξε επίσης συνθέτης, γράφοντας μεταξύ άλλων 19 κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα, καθώς και 40 όπερες. Σήμερα όμως είναι γνωστός χάρη σε μια συλλογή για βιολί σόλο, με σημαντική παιδαγωγική αξία - καθιερωμένη στα ωδεία όλου του κόσμου - υπό τον τίτλο 42 σπουδές ή καπρίτσια. Ο Kreutzer προσέφερε σημαντικό έργο ως παιδαγωγός. Δίδαξε βιολί στο Ωδείο του Παρισιού, από την ίδρυσή του, το 1795 ως το 1826. Ο Beethoven γνώρισε προσωπικά τον Kreutzer στη Βιέννη, το 1798. Στις 5 Απριλίου του ίδιου έτους ο Beethoven έπαιξε ιδιωτικά πιάνο, συνοδεύοντας τον Kreutzer, στην οικία του πρίγκιπα και σημαντικού πάτρωνα του Beethoven, Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz...”

Τον βιολιστή Yehudi Menuhin συνοδεύει ο πιανίστας Louis Kentner, από δισκογραφική εργασία των δύο μουσικών στο Λονδίνο, την τριετία 1952-55, αφιερωμένη στις δέκα σονάτες για βιολί και πιάνο του Beethoven.

Επιμέλεια – παρουσίαση – αρχειακό υλικό: Θόδωρος Λούστας.

    << επιστροφή στο προγραμμα