<< επιστροφή στο προγραμμα

ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ με την Μαριλένα Μαραγκού
00:00

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, η κίνηση κάθε χαοτικού συστήματος, ενώ δημιουργεί ένα κουβάρι από τροχιές και περιδινήσεις, καταλήγει να έχει μια υποτυπώδη γεωμετρική μορφή, η οποία ονομάζεται παράξενος ελκυστής. παρΑξενος ελκυστΗς λοιπόν, δεν είναι αυτός που έλκει το αλλόκοτο, αλλά αυτός που απεικονίζει την ευρυθμία ενός συστήματος.

Κατ’αναλογία, ο παρΑξενος ελκυστΗς φιλοδοξεί να γίνει το ορμητήριο για τον ανοιχτόμυαλο εξερευνητή νέων ήχων: αναζητά το αχαρτογράφητο, το παράδοξο, το αναπάντεχο. Επιλέγοντας ήχους από ένα ευρύ φάσμα, προτείνει έναν τρόπο ακρόασης που υιοθετεί μια διευρυμένη σχέση με ο,τι θεωρείται μουσική, ανατρέχοντας στην πρωταρχική της λειτουργία: τη συγκίνηση.

Κινούμενος ενάντια στην ομογενοποίηση των πολιτισμών, ο παρΑξενος ελκυστΗς προτείνει μουσική ποικιλότητα και πολυπολιτισμικότητα: μια μουσική περιπλάνηση σε διαδρομές τόσο αρχέγονες όσο και μελλοντικές, με μια εκλεκτική ανάμειξη φαινομενικά ασύνδετων ακροαμάτων. Φιλοδοξεί να φωτίσει το έργο καλλιτεχνών που δρουν στα όρια των δημιουργικών περιβαλλόντων, τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική μουσική παραγωγή, και είναι οι αιμοδότες και οι αφανείς φορείς του πολιτισμού.

Σήμερα:
«Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωινό από κακό όνειρο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε γιγάντια κατσαρίδα…» Στη Μεταμόρφωση, ο Φ.Κάφκα στήνει μια καθαρά ρεαλιστική ιστορία, ένα απολύτως πιστευτό ψυχολογικό πείραμα, ξετυλίγοντας αλληγορικά τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου.

Αντίστροφα, η περουβιανή soundartist Ale Hop με αφορμή τη μουσική επένδυση μιας ταινίας, συμβιώνει με μια πληθώρα εντόμων, τα οποία παρατηρεί και ηχογραφεί σε καθημερινή βάση, μέσα στους γυάλινους μικρόκηπούς τους. Στη συνέχεια, στον δίσκο “The Life of Insects”, στήνει μια υποθετική αφήγηση που δεν αποτελείται αποκλειστικά από συνθέσεις που βασίζονται σε ηχογραφήσεις των εντόμων, αλλά ξεδιπλώνεται ως ένας φανταστικός κόσμος που ανασυντίθεται μέσα από εικαστικά και αφηρημένα στοιχεία, επιδιώκοντας να απεικονίσει τη μικροσκοπική ζωή τους.

Ακούμε επίσης την Mira Calix, σε μια performance για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης, όπου οργανώνει τον ήχο λαμβάνοντας δείγματα σε πραγματικό χρόνο από τους θορύβους των εντόμων που βρίσκονται μέσα σε γυάλινα βάζα πάνω στη σκηνή.

Στην κινέζικη παράδοση πάλι, συναντάμε συχνά γρύλλους, τους οποίους έκλειναν σε μικροσκοπικά επιχρυσωμένα κλουβιά, μεταφέροντας τα και επιδεικνύοντας το τραγούδι τους.

Απόψε ο μικρόκοσμος των εντόμων μας οδηγεί σε μια γνωριμία με την βιομουσική και τα ηχοτοπία που παράγονται χωρίς τον άνθρωπο. Η ζωή των εντόμων, αυτούσια, μετασχηματισμένη ή ως πηγή έμπνευσης, με τους ήχους των Bob Dylan, Béla Bartók/Ditta Bartok-Pasztory, Melissa Dunphy, Lars Fredriksson, Renaldo & the Loaf, Mira Calix, Ale Hop, Tribes of Neurot και Wade Hemsworth.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

    << επιστροφή στο προγραμμα