<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
15:00

Η ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή για τα εικαστικά βασίζεται στην «αναμετάδοση» φωνών σημαντικών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και ιστορικών τέχνης των οποίων ο λόγος και οι ιδέες σχημάτισαν την ταυτότητα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Από το πλούσιο αρχειακό υλικό της Κατερίνας Ζαχαροπούλου που προκύπτει από την εκπομπή της για τα εικαστικά Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ στην ΕΡΤ,θα ακουστούν 16 φωνές εμβληματικών προσωπικοτήτων του χώρου, ενώ παράλληλα 8 καλεσμένοι καλλιτέχνες από τη νεότερη γενιά θα σχολιάζουν τις «φωνές» και τα λεγόμενά τους.

Οι θεματικές των εκπομπών εστιάζουν στην τέχνη ως πεδίο αισθητικής, πολιτικής, προσωπικής, και ιστορικής πλατφόρμας , στους δημιουργούς ως κεραίες της κοινωνίας και στην εικαστική τέχνη ως το πορτραίτο του σύγχρονου κόσμου. Μέσα από την περιγραφή έργων τους αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις των καλλιτεχνών θίγονται ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα καθώς και οι τρόποι έκφρασής τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία

Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από μουσικές και τραγούδια με την πρόθεση να φωτίζουν το αίσθημα μέσα στο οποίο εκφράστηκαν και εκφράζονται τα έργα τέχνης , οι άνθρωποι και η εποχή τους.

Σήμερα:
Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας Stock Images η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στην «Εποχή των Εικόνων στο Τρίτο» τον εικαστικό, φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά. Μία συζήτηση για τις φωτογραφίες του, που δείχνουν διαφορετικές απόψεις της Αθήνας, εικόνες που ενυπάρχουν στον ιστό της, οδηγείται από ένα οδοιπορικό στον τρόπο με τον οποίο κατοικείται, βιώνεται, καταστρέφεται, αλλάζει αυτή η πόλη. Ο Λυκαβηττός, το Κολωνάκι, η οδός Πειραιώς, το ΕΜΣΤ, ο Κηφισός, το Μετρό της Αθήνας, οι άνθρωποι στο δρόμο, τα διαμερίσματα και οι ένοικοί τους, οι παραλίες, οι τουρίστες, τα εθνικά μας σύμβολα, δίνουν εικόνες που στην εκπομπή περιγράφονται με συγκίνηση αλλά και ρεαλισμό καθώς τις συνοδεύουν οι επιλεγμένες από τον καλλιτέχνη μουσικές .Το σύγχρονο πορτραίτο της Αθήνας παρουσιάστηκε σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων επί της οδού Σοφοκλέους 4.

Έρευνα-Επιμέλεια-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

    << επιστροφή στο προγραμμα