<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
15:00

Η ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή για τα εικαστικά βασίζεται στην «αναμετάδοση» φωνών σημαντικών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και ιστορικών τέχνης των οποίων ο λόγος και οι ιδέες σχημάτισαν την ταυτότητα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Από το πλούσιο αρχειακό υλικό της Κατερίνας Ζαχαροπούλου που προκύπτει από την εκπομπή της για τα εικαστικά Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ στην ΕΡΤ,θα ακουστούν 16 φωνές εμβληματικών προσωπικοτήτων του χώρου, ενώ παράλληλα 8 καλεσμένοι καλλιτέχνες από τη νεότερη γενιά θα σχολιάζουν τις «φωνές» και τα λεγόμενά τους.

Οι θεματικές των εκπομπών εστιάζουν στην τέχνη ως πεδίο αισθητικής, πολιτικής, προσωπικής, και ιστορικής πλατφόρμας , στους δημιουργούς ως κεραίες της κοινωνίας και στην εικαστική τέχνη ως το πορτραίτο του σύγχρονου κόσμου. Μέσα από την περιγραφή έργων τους αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις των καλλιτεχνών θίγονται ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα καθώς και οι τρόποι έκφρασής τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία

Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από μουσικές και τραγούδια με την πρόθεση να φωτίζουν το αίσθημα μέσα στο οποίο εκφράστηκαν και εκφράζονται τα έργα τέχνης , οι άνθρωποι και η εποχή τους.
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σήμερα:
Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας Stock Images η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στην «Εποχή των Εικόνων στο Τρίτο» τον εικαστικό, φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά. Μία συζήτηση για τις φωτογραφίες του, που δείχνουν διαφορετικές απόψεις της Αθήνας, εικόνες που ενυπάρχουν στον ιστό της, οδηγείται από ένα οδοιπορικό στον τρόπο με τον οποίο κατοικείται, βιώνεται, καταστρέφεται, αλλάζει αυτή η πόλη. Ο Λυκαβηττός, το Κολωνάκι, η οδός Πειραιώς, το ΕΜΣΤ, ο Κηφισός, το Μετρό της Αθήνας, οι άνθρωποι στο δρόμο, τα διαμερίσματα και οι ένοικοί τους, οι παραλίες, οι τουρίστες, τα εθνικά μας σύμβολα, δίνουν εικόνες που στην εκπομπή περιγράφονται με συγκίνηση αλλά και ρεαλισμό καθώς τις συνοδεύουν οι επιλεγμένες από τον καλλιτέχνη μουσικές .Το σύγχρονο πορτραίτο της Αθήνας παρουσιάστηκε σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων επί της οδού Σοφοκλέους 4.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ είναι εικαστικός. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα, και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou με θέμα την εκπαίδευση στην σύγχρονη τέχνη . Με υποτροφία από την Αμερικανική Πρεσβεία και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ταξίδεψε στο Σικάγο όπου για δύο μήνες εργάστηκε για τη δημιουργία έργου- εγκατάστασης, ενώ οργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε σχολεία της ομογένειας. Έχει βραβευθεί από τον ΣΑΕ (Απόδημος Ελληνισμός) για την προσφορά της στη διάδοση της ελληνικής δημιουργίας στις ΗΠΑ..

Έχει διδάξει σε σχολές επαγγελματικού προσανατολισμού, έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με θέμα την εκπαίδευση και την τέχνη, έχει εκδώσει βιβλία τέχνης για παιδιά, ενώ ανέπτυξε πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης οργανώνοντας εργαστήρια σε μουσεία της χώρας( ΕΜΣΤ, Εθνική Πινακοθήκη, Μ. Μπενάκη, ΜΜΣΤ, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) καθώς και στην παιδική ζώνη της ΕΡΤ το 1993-1995. Η συνεργασία της με την ΕΡΤ ξεκίνησε το 1993 με τον σχεδιασμό την επιμέλεια και την παρουσίαση εκπομπών για τα εικαστικά με πρωτοποριακό χαρακτήρα και έμφαση στην τέχνη του σήμερα. Η εκπομπή της «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» (από το 2003 έως σήμερα) υπήρξε η μοναδική στην ελληνική τηλεόραση με διεθνή χαρακτήρα, μέσα από συναντήσεις με διεθνείς καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους, επισκέψεις σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, διευθυντές μουσείων, επιμελητές.. Σαν αποτέλεσμα, μέσα στα χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιο Εθνικό αρχείο το οποίο αποτελεί εκτός από εκπαιδευτικό υλικό, και υλικό μνήμης και καταγραφής της εποχής μας. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το βιβλίο «Για τα πράγμα

τα που λείπουν», απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις της με κορυφαίους δημιουργούς της εποχής, από την εκπομπή στην ΕΡΤ «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ».

Ακολούθησε το 2014 η έκθεση και έκδοση «Ρωτώντας» με την συνεργασία του Ι.Σ.Ε.Τ (‘Ιδρυμα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης), όπου παρουσιάστηκαν έλληνες κ

    << επιστροφή στο προγραμμα