<< επιστροφή στο προγραμμα

Αδράξτε τον ήχο - Νικόλας Βιβλάκης
10:00

Εκπομπή μουσικής ακρόασης με επιλεγμένες ηχογραφήσεις έργων από το βασικό ρεπερτόριο, αλλά και συνθέσεις που σπάνια ακούγονται, δομημένες σε σειρές, με παρανομαστή τον καλλιτέχνη, το θέμα ή μια φιλοσοφική ιδέα.

Ο Νικόλας Βιβλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Στην αρχή της καριέρας του έγραψε μουσική για θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες μικρού μήκους.
Το 1982 ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μυθιστοριογράφος Ιάκωβος Καμπανέλης, τον επέλεξε να συνθέτει μουσική για θεατρικές ραδιοφωνικές παραστάσεις. Το 1983 επέκτεινε τη συνεργασία του με την ΕΡΤ ξεκινώντας να παρουσιάζει μουσικές εκπομπές.
Το 1987 συνέθεσε τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά «Μαρία Δημάδη», ένα ιστορικό δράμα για μια ηρωίδα της αντίστασης την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2012 ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Από το 2016 αφοσιώθηκε στην παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών κλασικής μουσικής στο Τρίτο Πρόγραμμα. Παράλληλα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του από το 2017 άρχισε να συνθέτει ξανά μουσική. Έγραψε ένα κουαρτέτο εγχόρδων, μια σουίτα για χορωδία και κομμάτια για πιάνο. Το 2018 ηχογραφήθηκε με εξαιρετικούς μουσικούς η σύνθεσή του "Πηγαίνοντας Σχολείο" για βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, πιάνο και κρουστά. Στην ηχογράφηση φλάουτο έπαιξε η Μελίνα Μακρή, βιολί ο Στάθης Λασκαρίδης, βιολοντσέλο ο Βασίλης Λύκος, πιάνο ο Θάνος Μαργέτης και τύμπανα ο Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος. Σύντομες παραλλαγές της σύνθεσης χρησιμοποιούνται ως σήμα στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Πηγαίνοντας Σχολείο - Διαφορετικές μουσικές εικόνες για μια επαναλαμβανόμενη διαδρομή". Την άνοιξη του 2022 ηχογραφήθηκε σε στούντιο της ΕΡΤ το έργο του “ashes to astra” μια σουίτα για χορωδία vocalise , πιάνο και σαξόφωνο, διάρκειας 30 λεπτών. Το έργο ερμήνευσε η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου, με τους καταξιωμένους μουσικούς Χρίστο Παπαγεωργίου πιάνο, Δημήτρη Τσάκα σαξόφωνο, Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλο κρουστά και Γιώργο Ζηκογιάννη μπάσο. Την ίδια εποχή ηχογραφήθηκε μια ακόμη σύνθεση του για χορωδία πάνω στο ποίημα του Κώστα Καναβούρη «Το νανούρισμα της Έλενας».

    << επιστροφή στο προγραμμα