<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ με τον Μάρκο Μωυσίδη (E)
00:00

Μία εκτενής αναφορά στο έργο συνθετών από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα.
Η εκπομπή προσφέρει μία σφαιρική εικόνα του έργου των δημιουργών σε όλους τους τομείς (φωνητική μουσική, μουσική δωματίου, συμφωνική μουσική κ.λ.π.) ενώ η παράλληλη αφήγηση ιστορικών γεγονότων ή γεγονότων της προσωπικής ζωής των συνθετών, δίνει στον ακροατή την δυνατότητα κατανόησης του ψυχικού ή συναισθηματικού φορτίου των έργων που παρουσιάζονται.
Τα σχόλια, οι κριτικές σκέψεις καθώς και οι προσεκτικά επιλεγμένες ερμηνείες, συνεισφέρουν σε μια όσο τον δυνατόν δημιουργικότερη μουσική ακρόαση.


Σήμερα:
Άλαν Χοβχάνες (8 Μαρτίου 1911-21 Ιουνίου 2000).
Ο Άλαν Χοβχάνες (Alan Hovhaness) γεννημένος ως Alan Vaness Chakmakjian (Αρμενικά – Ալան Հարությունի Չաքմաքչյան) είναι μια ιδιότυπη περίπτωση Αμερικάνου συνθέτη. Έζησε και έδρασε σε μια χρονική περίοδο όπου ο αλεατορισμός, ο ολοκληρωτικός σειραϊσμός, ο πειραματισμός, η αισθητική του μοντέρνου και του «πρώιμου μεταμοντέρνου», ήταν καταστάσεις «επιβεβλημένες» για την αποδοχή ενός συνθέτη στους κύκλους της λόγιας Αμερικάνικης μουσικής.
Το έργο του αποστασιοποιείται από τα κυριαρχούντα ρεύματα της εποχής, υιοθετεί διαφορετικά στυλ και επιρροές, με χαρακτηριστικά άλλοτε νεορομαντικά, άλλοτε από την παραδοσιακή μουσική χωρών της ανατολής (Αρμενία-Τουρκία-Ελλάδα αλλά και Ιαπωνία!!!)
και άλλοτε εκπλήσσει υιοθετώντας πρωτοποριακές τεχνικές που ακολούθησαν αργότερα οι μοντερνιστές.
Υπήρξε ένας από τους πολυγραφότατους συνθέτες του 20ού αιώνα.

Ο Μάρκος Μωυσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Υπήρξε συνεργάτης του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ από την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι, ως παραγωγός ειδικών μουσικών εκπομπών. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989, έχει συνεργαστεί με επιφανείς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και πολλά από τα έργα του έχουν γραφτεί κατόπιν παραγγελιών και αναθέσεων από πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.


    << επιστροφή στο προγραμμα