<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ με τον Γιάννη Φίλια
19:00

Μια περιπλάνηση μύησης στην τέχνη και την τεχνική του Μουσικού Θεάτρου.
Το Musical ασφαλώς δεν έχει μία, αλλά πολλές Μούσες για προστάτιδες: της λυρικής ποίησης, της μιμικής, της όρχησης, της κωμωδίας, της τραγωδίας - κι ίσως να ξεχάσαμε και κάποια.

Από το Broadway της Νέας Υόρκης ως το West End του Λονδίνου, η τέχνη του Musical μετρά στις μέρες μας στρατιές δημιουργών, ορδές ερμηνευτών, πλήθη κρυφών ή φανερών θαυμαστών. Η πλούσια ανθολογία των έργων που παρουσιάζονται, ηχογραφούνται ή μαγνητοσκοπούνται παγκοσμίως, αξιολογείται σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, καθώς και με ιδιαίτερα μέτρα και σταθμά.

Μέσα από την εκπομπή «Η Μούσα του Μιούζικαλ», εμείς θα επιχειρήσουμε να αφουγκραστούμε το ακουστικό κομμάτι μιας απόλυτα οπτικοακουστικής τέχνης, παραθέτοντας εκτενή μουσικά αποσπάσματα ζωντανών ηχογραφήσεων, ή και ιστορικών καταγραφών studio, από έργα γραμμένα τόσο για το εφήμερο της θεατρικής σκηνής, όσο και για την αιωνιότητα της μεγάλης οθόνης.

Κάθε ωριαία εκπομπή είναι αφιερωμένη θεματολογικά σε ένα ξεχωριστό έργο, ή έναν ιδιαίτερο συνθέτη. Σκοπός της εκπομπής, εκτός από το να μυήσει τον ακροατή στο χώρο της συγκεκριμένης μουσικής φιλολογίας, είναι να αναδείξει τα γνωστά και τα άγνωστα διαμάντια του musical, αλλά και να παρασύρει σχεδόν χορευτικά τον ακροατή, σε μια εμπειρία πέραν της ακρόασης.


Five - six - seven - eight, λοιπόν, όπως θα έλεγε ένας αόρατος ραδιοφωνικός χορογράφος.

Σήμερα:
Kevin Murphy - Laurence O’Keefe: "Heathers, the Musical".
Ο γνωστός μας μεταξύ άλλων και από το "Legally Blonde" Laurence O’Keefe, ενώνει το 2009 τις δυνάμεις του με τον συνθέτη και παραγωγό Kevin Murphy, για να διασκευάσουν σε musical μια ταινία εικοσαετίας, συγκεκριμένα το "Heathers" του 1989, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν η Winona Ryder και ο Christian Slater. Το μουσικοθεατρικό αποτέλεσμα δοκιμάστηκε αρχικά ως workshop, από το 2010 όμως ξεκίνησε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και το Los Angeles. Ως Off Broadway παραγωγή, εκθειάστηκε από τους κριτικούς τόσο για τη γνησιότητα των διαλόγων, όσο και για την πιστότητά του στην ταινία. Κυρίως όμως αγαπήθηκε από το κοινό για τη μουσική του.

Εσείς λοιπόν, τι θα ήσασταν σε αυτό το σχολείο; Μια"Heather" από τις πολλές, ή μήπως μια ξεχωριστή "Veronica"; Με το cast της Off Broadway πρεμιέρας το 2014, θα ταξιδέψουμε αυτή την Τετάρτη στις απολαυστικές συχνότητες μιας σύγχρονης μαύρης μουσικής κωμωδίας.


Παραγωγή - Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

    << επιστροφή στο προγραμμα