<< επιστροφή στο προγραμμα

Κριτικός Λόγος - Θάνος Μαντζάνας
18:00

Με τη νέα εκπομπή «Κριτικός Λόγος» η κριτική μουσικής επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο δημόσιο ραδιόφωνο και, πιο συγκεκριμένα, στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η εκπομπή θα παρουσιάζει και θα σχολιάζει κριτικά κυρίως νέα αλλά και παλαιότερα έργα, ελληνικά αλλά κάποιες φορές και μη, σε μορφή ηχογραφήματος ή ζωντανής εκτέλεσης από όλα τα ιδιώματα πλην κλασικής μουσικής.
Κάθε Πέμπτη στις 18.00 ο Θάνος Μαντζάνας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου Και Μουσικής, θα κάνει (κατά κανόνα συνολικά σε δυο εκπομπές) κριτική παρουσίαση ενός μουσικού έργου με την σύγχρονη κριτική θεώρηση και αντίληψη. Αυτή δεν είναι πλέον αξιολογική, αλλά εστιάζει στην «αποκωδικοποίηση» του έργου, στην παροχή «κλειδιών» ώστε ο ακροατής και η ακροάτρια να το κατανοήσουν ευκολότερα και βαθύτερα και να το απολαύσουν πληρέστερα. Μένοντας πιστοί στην αρχή ότι ο/η κριτικός οφείλει, πριν και πάνω από όλα, να λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής/ια» του έργου στο κοινό η εκπομπή, στις περιπτώσεις ελληνικών έργων τουλάχιστον, θα περιλαμβάνει και μια σύντομη παρέμβαση του/της δημιουργού – ή κυριότερου συντελεστή – η οποία θα εντάσσεται στην κριτική αποτίμηση και ανάλυση του έργου αναδεικνύοντας έτσι τα κίνητρα που το δημιούργησαν αλλά και τις προθέσεις του.

Τη μουσική του σήματος της εκπομπής έγραψε ο συνθέτης και υπεύθυνος των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Τάσος Ρωσόπουλος και εκτέλεσαν δυο κορυφαίοι σολίστ, η Κορίνα Βουγιούκα στην κλασική κιθάρα και ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο.


Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

    << επιστροφή στο προγραμμα