<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
20:00

Βραδιά όπερας με έργα από το λυρικό ρεπερτόριο.

Σήμερα:
Benjamin Britten: “Peter Grimes”.
Τρίπρακτη όπερα με πρόλογο. Λιμπρέτο του Montagu Slater, βασισμένο στο αφηγηματικό ποίημα του George Crabbe “The Borough” (Η Κοινότητα). Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1945 στο θέατρο Sadler’s Wells στο Λονδίνο.

«Ποιο λιμάνι κρύβει την ειρήνη,
μακριά από την παλίρροια,
μακριά από θύελλες;
Ποιο λιμάνι μπορεί να αγκαλιάσει
τη φρίκη και την τραγωδία μας,
το παντοτινό λιμάνι εκείνο,
όπου η νύχτα μετατρέπεται σε ημέρα;»

Λίγες όπερες στην ιστορία αποκατέστησαν το συνθετικό γόητρο της χώρας τους, μετά από δυόμισι αιώνες δημιουργικής στειρότητας. Ακόμα λιγότερες όπερες χρησιμοποιούν τον εσωτερικό κόσμο του πρωταγωνιστή τους ως έμπνευση για το στοιχειωμένο σκηνικό τους χώρο. Έναν σκηνικό χώρο που τον μαστιγώνουν αλύπητα τα άγρια καιρικά φαινόμενα, τη στιγμή που η δραματική φιγούρα του ήρωα καταλαμβάνεται από τη δική της ομίχλη, τη δική της καταιγίδα, τη δική της παλίρροια και άμπωτη. Αθώος σαν παιδί, ή ένοχος σαν δολοφόνος, ο Peter Grimes παραμένει η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Benjamin Britten και ίσως το μεγαλύτερο σκηνικό του επίτευγμα. Ένα έργο ανοιχτό σε πολλαπλές κοινωνικοπολιτικές και ψυχολογικές αναγνώσεις.

Θα απολαύσουμε αυτό το Σάββατο τον πρώτο Peter Grimes, τον τενόρο Peter Pears, πάνω στα μέτρα του οποίου ράφτηκε το φωνητικό κοστούμι του ρόλου. Δίπλα του η σοπράνο Claire Watson, οι βαρύτονοι James Pease και Geraint Evans, κάτω από τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Παραγωγή - παρουσίαση : Γιάννης Φίλιας

    << επιστροφή στο προγραμμα