<< επιστροφή στο προγραμμα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ με την Κάτια Καλλιτσουνάκη
17:00

Έρωτες, φιλίες, αντιζηλίες, καλλιτεχνικές συνεργασίες, σχέσεις μαθητείας και άλλες ιστορίες που αποκαλύπτουν τα έργα και οι εκτελέσεις διάσημων συνθετών και ερμηνευτών.

Σήμερα:
ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ SERGEI LYAPUNOV ΣΤΟΝ FRANZ LISZT.
Ο Sergei Lyapunov πρωτογνώρισε τα έργα του Franz Liszt στα τέλη της δεκαετίας του 1870 μέσω του Γερμανού πιανίστα και καθηγητή του στο Ωδείο της Μόσχας Karl Klintworth ο οποίος υπήρξε μαθητής και προσωπικός φίλος του Liszt. Η επιρροή του Ούγγρου συνθέτη στη μουσική του Lyapunov αποτυπώθηκε στο σημαντικότερο πιανιστικό έργο του, τον κύκλο των 12 Σπουδών Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας που συνέθεσε την περίοδο 1897- 1905 ως συνέχεια του κύκλου των 12 πιανιστικών Σπουδών υπερβατικής δεξιοτεχνίας του Liszt, αφιερώνοντάς τον στη μνήμη του. Ο Konstantin Sherbakov παίζει τις Σπουδές Χορός των Φαντασμάτων αρ.2 - Κωδωνοκρουσίες αρ.3 - Νύχτα καλοκαιριού αρ.5 και Επικό Τραγούδι αρ.8, και η Etsuko Hirose παίζει τις Σπουδες Αιολικές Άρπες αρ.9 -Χορός των Ξωτικών αρ.11 και Ελεγεία στη μνήμη του Franz Liszt αρ.12

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σπουδάσει υποχρεωτικά θεωρητικά στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού και γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά. Από το 1985 μέχρι το 1994 εργάστηκε στο Δεύτερο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών με θέμα το Ελληνικό έντεχνο και αστικό τραγούδι (1890-1950) και από το 1994 μέχρι το 2013 στο Τρίτο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών σύγχρονης μουσικής και 980 θεματικών εκπομπών βασισμένων σε προσωπική έρευνα και μουσική, ιστορική και φιλολογική τεκμηρίωση. Έχει ερευνήσει και τεκμηριώσει 200 ανέκδοτες ηχογραφήσεις της περιόδου 1953-1975 από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχει επιμεληθεί μουσικά 150 επιστημονικά και πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.

    << επιστροφή στο προγραμμα