<< επιστροφή στο προγραμμα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ με την Κάτια Καλλιτσουνάκη
17:00

Έρωτες, φιλίες, αντιζηλίες, καλλιτεχνικές συνεργασίες, σχέσεις μαθητείας και άλλες ιστορίες που αποκαλύπτουν τα έργα και οι εκτελέσεις διάσημων συνθετών και ερμηνευτών.

Σήμερα:
O FRANK BRIDGE ΚΑΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ BENJAMIN BRITTEN.
To 1924 ο 11χρονος Britten άκουσε τον Bridge να διευθύνει το συμφωνικό του ποίημα ‘’The Sea’’ και μαγεύτηκε. Με την ανάμνηση αυτή τον προσέγγισε το 1927 για να του δείξει κάποια πρώιμα έργα του κι εκείνος τον κάλεσε να μαθητεύσει κοντά του στο Λονδίνο. Ευγνώμων για την υποστήριξή του αλλά και για τη στοργή με την οποία τον περιέβαλλε μαζί με τη σύζυγό του Ethel τα 3 χρόνια της μαθητείας του, ο Britten του απέτισε το 1937 ένα μουσικό φόρο τιμής συνθέτοντας τις Παραλλαγές σε ένα θέμα του Frank Bridge για ορχήστρα εγχόρδων, πάνω στο 2ο από τα 3 Ειδύλλια για κουαρτέτο εγχόρδων που ο Bridge είχε αφιερώσει το 1906 στην Ethel κερδίζοντας την καρδιά της. Το 1944, 2 χρόνια μετά τον θάνατο του Bridge, ο Britten του απέτισε έναν έμμεσο φόρο τιμής στα 4 Θαλασσινά Ιντερλούδια της όπεράς του ‘’Peter Grimes’’, που παραπέμπουν στο συμφωνικό του ποίημα ‘’The Sea’’.Τα 3 Ειδύλλια του Bridge παίζει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Coull, τις Παραλλαγές σε ένα θέμα του Bridge παίζει το Σύνολο Trondheimsolistene υπο τον Oyvind Gimse και το 4ο Θαλασσινό Ιντερλούδιο παίζει η Concertgebouw Orchestra υπο τον Eduard Van Beinum .

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σπουδάσει υποχρεωτικά θεωρητικά στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού και γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά. Από το 1985 μέχρι το 1994 εργάστηκε στο Δεύτερο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών με θέμα το Ελληνικό έντεχνο και αστικό τραγούδι (1890-1950) και από το 1994 μέχρι το 2013 στο Τρίτο Πρόγραμμα ως παραγωγός εκπομπών σύγχρονης μουσικής και 980 θεματικών εκπομπών βασισμένων σε προσωπική έρευνα και μουσική, ιστορική και φιλολογική τεκμηρίωση. Έχει ερευνήσει και τεκμηριώσει 200 ανέκδοτες ηχογραφήσεις της περιόδου 1953-1975 από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχει επιμεληθεί μουσικά 150 επιστημονικά και πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.

    << επιστροφή στο προγραμμα