<< επιστροφή στο προγραμμα

Παράξενος Ελκυστής - Μαριλένα Μαραγκού
00:00

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, η κίνηση κάθε χαοτικού συστήματος, ενώ δημιουργεί ένα κουβάρι από τροχιές και περιδινήσεις, καταλήγει να έχει μια υποτυπώδη γεωμετρική μορφή, η οποία ονομάζεται παράξενος ελκυστής. παρΑξενος ελκυστΗς λοιπόν, δεν είναι αυτός που έλκει το αλλόκοτο, αλλά αυτός που απεικονίζει την ευρυθμία ενός συστήματος.

Κατ’αναλογία, ο παρΑξενος ελκυστΗς φιλοδοξεί να γίνει το ορμητήριο για τον ανοιχτόμυαλο εξερευνητή νέων ήχων: αναζητά το αχαρτογράφητο, το παράδοξο, το αναπάντεχο. Επιλέγοντας ήχους από ένα ευρύ φάσμα, προτείνει έναν τρόπο ακρόασης που υιοθετεί μια διευρυμένη σχέση με ο,τι θεωρείται μουσική, ανατρέχοντας στην πρωταρχική της λειτουργία: τη συγκίνηση.

Κινούμενος ενάντια στην ομογενοποίηση των πολιτισμών, ο παρΑξενος ελκυστΗς προτείνει μουσική ποικιλότητα και πολυπολιτισμικότητα: μια μουσική περιπλάνηση σε διαδρομές τόσο αρχέγονες όσο και μελλοντικές, με μια εκλεκτική ανάμειξη φαινομενικά ασύνδετων ακροαμάτων. Φιλοδοξεί να φωτίσει το έργο καλλιτεχνών που δρουν στα όρια των δημιουργικών περιβαλλόντων, τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική μουσική παραγωγή, και είναι οι αιμοδότες και οι αφανείς φορείς του πολιτισμού.

Σήμερα:
[ η άνοιξη έρχεται με μια φράουλα στο στόμα ]

«Η γεύση του μήλου […] βρίσκεται στο σημείο επαφής του φρούτου με τον ουρανίσκο, όχι στο ίδιο το φρούτο˙ ομοίως […] η ποίηση βρίσκεται στο σημείο συνάντησης του ποιήματος με τον αναγνώστη, όχι στις γραμμές των συμβόλων που είναι τυπωμένα στις σελίδες ενός βιβλίου. Το ουσιώδες είναι η αισθητική πράξη, η συγκίνηση, το σχεδόν φυσικό συναίσθημα που προκαλείται σε κάθε ανάγνωση.» Χ.Λ.Μπόρχες

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς, στο πλαίσιο μιας σειράς εκπομπών γύρω από την στην πολυαισθητηριακή πραγματικότητα και το νόημα της εμπειρίας, ακολουθεί το μονοπάτι που διέρχεται από την αρχετυπική πύλη του στόματος σε μια αισθητηριακή μουσική περιπλάνηση, αναζητώντας, τη γεύση της Άνοιξης. Ακούγοντας:

- «Tο περιβόλι με τα μήλα», ποίηση του R.M.Rilke από τους Anne Clark και Martyn Bates, για έναν στοχαστικό περίπατο στο λυκόφως, που αντανακλά την ενασχόληση του με τους κύκλους και το νόημα της ζωής.

- Την αναγέννηση της φύσης «Natura Renovatur», του πρωτοπόρου συνθέτη Giacinto Scelsi ο πρωτοπόρος ιταλός συνθέτης Τζιασίντο Σέλσι: ένα πνευματικό ταξίδι αρχέγονο όσο και σύγχρονο με μια βαθιά εξερεύνηση στον ήχο και την υφή του, με την τσελίστρια Frances-Marie Uitti.

- Ένα ανοιξιάτικο κήπο, που στήνει η Καταλανή συνθέτης και παραγωγός Marina Herlop στην σύνθεση "Karada" από τον τελευταίο της δίσκο: ένας ουτοπικός παράδεισος, με βουκολικές ηχογραφήσεις περιβάλλοντος, αρπίσματα και τρεμάμενα φωνητικά, που χρησιμοποιεί όμως και σαν μεταφορά για τη δημιουργική διαδικασία: Σε αντίθεση με την άποψη ότι ένας καλλιτέχνης είναι μια απομονωμένη ιδιοφυΐα ή ένα είδωλο που πρέπει να λατρεύεται, η Herlop πιστεύει ότι ο κήπος μας βοηθά να δούμε τη διαδικασία πλησιέστερα στην αφοσίωση και την επιμονή: όπως ένας κηπουρός, που φέρνει τάξη στο άγριο χάος του εξωτερικού χώρου, συνεργαζόμενος με τη φύση για να οργανώσει κάτι ζωντανό και ανθεκτικό

Πλαισιωμένοι από τους Twinsleep, Maki Ishii/Dan Laurin, Brian Elias/Ruby Hughes/Manchester Collective, Moondog, Operating Theater, Epic45, Julianna Barwick/Ikue Mori και Mark Hollis.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

    << επιστροφή στο προγραμμα