<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ με την Ευαγγελία Κουλιζάκη
22:30

Εκπομπή λόγου.Κάθε φορά σκιαγραφείται το πορτρέτο μιας γυναίκας, από τη Σαπφώ ως τη Σύλβια Πλαθ, από την Γκάσπαρα Στάμπα ως την Καμίλ Κλοντέλ, μια φιγούρα σημαίνουσα, επαναστάτρια, καλλιτέχνης, μούσα, ποιήτρια, ερωμένη με φόντο την τέχνη της εποχής της και την κοινωνία της. Η μουσική συνδυάζεται με τα κείμενα, αντιστικτικά ή υποστηρίζοντας τα.


Σήμερα:
Βασίλισσες του Εγκλήματος: Ζωή στο Σκοτάδι / Ο Peter Handke για την Patricia Highsmith.

''Πού να είναι το γράψιμο που θέλω να πετύχω; Το αισθάνομαι μέσα μου. Θα γίνω άραγε σαν αυτούς τους ατάλαντους ανθρώπους που αισθάνονται πως είναι στη μοίρα τους να γράψουν μια μέρα καταπληκτικά έργα; Κοιτάζοντάς τους, ξέρω πως είμαι διαφορετική και εμπιστεύομαι την έντασή μου -την τρομερή μου ανάγκη- την οποία δεν διακρίνω σε αυτούς.'' - Patricia Highsmith, Ημερολόγια

Τρίτη 17/5/22, 22.30-23.00, Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ συνεχίζει το εκτενές αφιέρωμά της στις λογοτεχνικές βασίλισσες του εγκλήματος με την Patricia Highsmith. Ανεπιθύμητο παιδί για τη μητέρα της, μ’ ένα βαρύ φορτίο ενοχής για τις ερωτικές της προτιμήσεις, μοναχική και απόμακρη, η Patricia Highsmith προσπάθησε να επουλώσει τα τραύματά της με το γράψιμο. Γνωστή κυρίως για την πενταλογία της με ήρωα τον αμοραλιστή δολοφόνο Τομ Ρίπλεϊ, η Highsmith περιέβαλε το αστυνομικό μυθιστόρημα με νέα αίγλη, δημιούργησε ένα ολότελα δικό της, παραβατικό λογοτεχνικό είδος και υπήρξε πολυγραφότατη, με είκοσι δύο μυθιστορήματα και επτά συλλογές διηγημάτων στο ενεργητικό της, που δεν αποκλίνουν ποτέ από το προσφιλές της θέμα: την παρακμή και τον θάνατο. Στο γ’ μέρος του αφιερώματος προσεγγίζουμε ερμηνευτικά τη διαπλοκή της -ομολογουμένως περίπλοκης- ερωτικής ζωής της Highsmith με τη συγγραφική δημιουργία και τους χαρακτήρες των βιβλίων της, ενώ διαβάζουμε επίσης ένα κείμενο του Peter Handke για την αμερικανίδα ομότεχνό του. Ακούμε την ίδια τη Highsmith σε απόσπασμα συνέντευξής της, συνθέσεις των Alain Jomy, Alberto Inglesias και Carter Burwell που πλαισίωσαν κινηματογραφικές μεταφορές μυθιστορημάτων της, καθώς και τραγούδια των Lera Lynn και Alexandra Savior – σύγχρονων γυναικών τραγουδοποιών με «σκοτεινό» ηχόχρωμα και αντίστοιχη θεματική.

Συγγραφή κειμένων-Επιμέλεια-Παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη

    << επιστροφή στο προγραμμα