<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ με τον Θόδωρο Λούστα
14:00

Kύκλος ωριαίων εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, με παλιές ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών σε κυλίνδρους φωνογράφου, δίσκους γραμμοφώνου, δίσκους «μακράς διάρκειας» (LP), μαγνητοταινίες και CD. Παρουσιάζονται όχι μόνο δυσεύρετες ηχογραφήσεις που δεν έχουν επανεκδοθεί επί δεκαετίες, αλλά και πρόσφατες δισκογραφικές εκδόσεις, με άγνωστες και ανέκδοτες ηχητικές εγγραφές (από ραδιοφωνικά δίκτυα, ιδιωτικά αρχεία κτλ).

Σήμερα:
Ένατο μέρος του αφιερώματος στον Αυστριακό μαέστρο Clemens Krauss (1893-1954) και παράλληλα πρώτη εκπομπή με βαλς, πόλκες και άλλες συνθέσεις δύο μελών της βιεννέζικης οικογένειας των Strauss: του «βασιλιά του βαλς» Johann Strauss υιού, καθώς και του αδελφού του, Josef Strauss:

Johann Strauss: Ιστορίες από τα δάση της Βιέννης έργο 325, Αιγυπτιακό εμβατήριο έργο 335, Φωνές της άνοιξης έργο 410, Polka της Άννας έργο 117 (δύο ερμηνείες), Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη έργο 314.

Johann & Josef Strauss: Pizzicato Polka, δίχως αρίθμηση opus.

Josef Strauss: Χωριάτικα χελιδόνια από την Αυστρία, έργο 164.

Τη Φιλαρμονική της Βιέννης διευθύνει ο Clemens Krauss, από δισκογραφικές εργασίες του 1929, καθώς και της περιόδου 1952-54.

«…H μουσική της βιεννέζικης οικογένειας των Strauss κατείχε εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο του Clemens Krauss. Το 1941 ο ίδιος καθιέρωσε τις εορταστικές συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης για το νέο έτος, σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συναυλίες αυτές είναι πολύ δημοφιλείς και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, χάρη στις ζωντανές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις της ΕΡΤ. Στη Βιέννη βέβαια, προϋπήρχε μια μακρά παράδοση εορταστικών συναυλιών για το νέο έτος ήδη από το 1838, όχι όμως με συνθέσεις της οικογένειας των Strauss. Την περίοδο 1928-33 δόθηκαν έξι συναυλίες στο Musikverein για το νέο έτος, σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση, με τον Johann Strauss τον τρίτο στο podium. Το 1939 ο Clemens Krauss διηύθυνε για πρώτη φορά σε συναυλία για το νέο έτος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε αποκλειστικά συνθέσεις του «βασιλιά του βαλς» Johann Strauss υιού. Η συναυλία αυτή ήταν η μοναδική που δεν δόθηκε την πρώτη Ιανουαρίου, αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Έκτοτε, ο Clemens Krauss διηύθυνε σε όλες τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης, κατά τις περιόδους 1941-45, καθώς και 1948-54…»

Επιμέλεια – παρουσίαση – αρχειακό υλικό: Θόδωρος Λούστας.

    << επιστροφή στο προγραμμα