<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ με τον Θόδωρο Λούστα
13:00

Kύκλος ωριαίων εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, με παλιές ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών σε κυλίνδρους φωνογράφου, δίσκους γραμμοφώνου, δίσκους «μακράς διάρκειας» (LP), μαγνητοταινίες και CD. Παρουσιάζονται όχι μόνο δυσεύρετες ηχογραφήσεις που δεν έχουν επανεκδοθεί επί δεκαετίες, αλλά και πρόσφατες δισκογραφικές εκδόσεις, με άγνωστες και ανέκδοτες ηχητικές εγγραφές (από ραδιοφωνικά δίκτυα, ιδιωτικά αρχεία κτλ).

Σήμερα:
Πέμπτη εκπομπή με ιστορικές ηχογραφήσεις συνθέσεων του Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Σύγκριση τεσσάρων ερμηνειών, στο πρώτο μέρος, σε λα μείζονα και λα ελάσσονα (Adagio sostenuto – Presto), της σονάτας για βιολί και πιάνο αριθμός 9, έργο 47, γνωστής με την επωνυμία Kreutzer:

Ακούγεται ο βιολιστής Max Rostal με τον πιανίστα Franz Osborn (από δισκογραφική εργασία του 1951), ο βιολιστής Leonid Kogan με τον πιανίστα Grigory Ginzburg (από ηχογράφηση της Ραδιοφωνίας της Μόσχας το 1952), ο βιολιστής Yehudi Menuhin με τον πιανίστα Louis Kentner (από δισκογραφική εργασία του 1953), καθώς και ο βιολιστής David Oistrakh, με την πιανίστα Frida Bauer (από ηχογράφηση της Ραδιοφωνίας της Μόσχας το 1967).

Στην εκπομπή ακούγεται επίσης μια νεανική σύνθεση που παρουσιάζεται σπάνια σε αίθουσες συναυλιών και τη δισκογραφία: Rondo για βιολί και πιάνο σε σολ μείζονα, WoO 41. Τον βιολιστή Erich Röhn συνοδεύει ο πιανίστας Michael Raucheisen, από ηχογράφηση της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου το 1944, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιμέλεια – παρουσίαση – αρχειακό υλικό: Θόδωρος Λούστας.

    << επιστροφή στο προγραμμα