<< επιστροφή στο προγραμμα

Κριτικός Λόγος - Θάνος Μαντζάνας
18:00

Με τη νέα εκπομπή «Κριτικός Λόγος» η κριτική μουσικής επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο δημόσιο ραδιόφωνο και, πιο συγκεκριμένα, στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η εκπομπή θα παρουσιάζει και θα σχολιάζει κριτικά κυρίως νέα αλλά και παλαιότερα έργα, ελληνικά αλλά κάποιες φορές και μη, σε μορφή ηχογραφήματος ή ζωντανής εκτέλεσης από όλα τα ιδιώματα πλην κλασικής μουσικής.
Κάθε Πέμπτη στις 18.00 ο Θάνος Μαντζάνας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου Και Μουσικής, θα κάνει (κατά κανόνα συνολικά σε δυο εκπομπές) κριτική παρουσίαση ενός μουσικού έργου με την σύγχρονη κριτική θεώρηση και αντίληψη. Αυτή δεν είναι πλέον αξιολογική, αλλά εστιάζει στην «αποκωδικοποίηση» του έργου, στην παροχή «κλειδιών» ώστε ο ακροατής και η ακροάτρια να το κατανοήσουν ευκολότερα και βαθύτερα και να το απολαύσουν πληρέστερα. Μένοντας πιστοί στην αρχή ότι ο/η κριτικός οφείλει, πριν και πάνω από όλα, να λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής/ια» του έργου στο κοινό η εκπομπή, στις περιπτώσεις ελληνικών έργων τουλάχιστον, θα περιλαμβάνει και μια σύντομη παρέμβαση του/της δημιουργού – ή κυριότερου συντελεστή – η οποία θα εντάσσεται στην κριτική αποτίμηση και ανάλυση του έργου αναδεικνύοντας έτσι τα κίνητρα που το δημιούργησαν αλλά και τις προθέσεις του.

Τη μουσική του σήματος της εκπομπής έγραψε ο συνθέτης και υπεύθυνος των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Τάσος Ρωσόπουλος και εκτέλεσαν δυο κορυφαίοι σολίστ, η Κορίνα Βουγιούκα στην κλασική κιθάρα και ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο.


Σήμερα:
Το album «Beethoven – Liszt» του Ιωάννη Ποταμούση (μέρος δεύτερο).
To «Beethoven – Liszt» του Ιωάννη Ποταμούση που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ψηφιακά από την έγκριτη ελληνική ανεξάρτητη εταιρεία Subways Music θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί.

Διεθνώς καταξιωμένος σολίστ του πιάνου ο Ιωάννης Ποταμούσης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και συμπράξει με πολλές σημαίνουσες ορχήστρες και κορυφαίους μαέστρους. Από το 2015 έχει εγκατασταθεί στο Αμπου Ντάμπι όπου διευθύνει τη σχολή πιάνου του Brighton College Abu Dhabi και επίσης διδάσκει πιάνο στο παράρτημα του New York University στο Αμπου Ντάμπι ενώ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού νέων μουσικών και μέλος της κριτικής επιτροπής όλων των διαγωνισμών πιάνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μετά την περυσινή εργασία του με έργα Σοπέν (που επίσης κυκλοφόρησε ψηφιακά από την Subways Music) έρχεται τώρα το «Beethoven – Liszt» με έργα αυτών των δύο μεγάλων αλλά και πολύ διαφορετικών μεταξύ τους συνθετών. Από το πιανιστικό έργο του τιτάνα Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν ο Ιωάννης Ποταμούσης παρουσιάζει

αυτή τη φορά δύο σονάτες. Στην Εκτη Σονάτα σε φα μείζονα η ερμηνεία του χαρακτηρίζεται από βαθύτητα, ενάργεια και λαμπρότητα. Στην εμβληματική Εικοστή Τρίτη Σονάτα σε φα ελάσσονα, πιο γνωστή μάλλον ως Appassionata, τολμά να παρουσιάσει μια διαφορετική από την συνήθη ή και επικρατούσα ερμηνεία με έμφαση στον δυναμισμό και την ορμή δίχως όμως καμία έκπτωση ως προς την συναισθηματική φόρτιση της σύνθεσης.

Από το πολύ μεγάλο σε μέγεθος πιανιστικό έργο του Φραντζ Λιστ του οποίου η υψηλότατη δεξιοτεχνία ήταν δομικό στοιχείο των συνθέσεων του ο Ιωάννης Ποταμούσης επέλεξε καταρχάς την εξαιρετικά απαιτητική Φαντασία Σχεδόν Σονάτα – όπως είναι ο ακριβής τίτλος της - Apres Une Lecture De Dante (εμπνευσμένη από την Θεία Κωμωδία του Ντάντε Αλιγκέρι) την οποία αποδίδει με την δέουσα δραματικότητα και έμφαση στην λεπτομέρεια. Τέλος στην La Lugubre Gondola II (γραμμένη αρχικά για βιολί ή βιολοντσέλο και πιάνο με την σόλο πιάνο δεύτερη εκδοχή της να έρχεται τελευταία) αναδεικνύει πληρέστατα τον πηγαίο λυρισμό και τη λεπτότητα της γραφής του Λιστ.

To «Beethoven – Liszt» είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο Ιωάννης Ποταμούσης δεν είναι απλά ένας

βιρτουόζος αλλά ένας πιανίστας με ολοκληρωμένη αντίληψη των έργων που ερμηνεύει και αληθινή μουσικότητα σε υπερθετικό βαθμό.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

    << επιστροφή στο προγραμμα