<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο Συνθέτης της εβδομάδας - Σταμάτης Αθανάσουλας
12:00

Μία εκτενής αναφορά στο έργο συνθετών από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα.
Η εκπομπή προσφέρει μία σφαιρική εικόνα του έργου των δημιουργών σε όλους τους τομείς (φωνητική μουσική, μουσική δωματίου, συμφωνική μουσική κ.λ.π.) ενώ η παράλληλη αφήγηση ιστορικών γεγονότων ή γεγονότων της προσωπικής ζωής των συνθετών, δίνει στον ακροατή την δυνατότητα κατανόησης του ψυχικού ή συναισθηματικού φορτίου των έργων που παρουσιάζονται.
Τα σχόλια, οι κριτικές σκέψεις καθώς και οι προσεκτικά επιλεγμένες ερμηνείες, συνεισφέρουν σε μια όσο τον δυνατόν δημιουργικότερη μουσική ακρόαση.

Σήμερα:
Εβδομάδα αφιερωμένη στους Niccollo Paganini (1782 - 1840), Charles-Valentin Alkan(1813 - 1888), Pablo de Sarasate (1844 - 1908).
Ένα αφιέρωμα σε τρεις σημαντικούς σολίστ αλλά και συνθέτες του 19ου αιώνα.
Με τον Paganini, τον πλέον διάσημο εξ αυτών (ακόμα και για το συνθετικό του έργο).
Ο Alkan ήταν φίλος του Chopin, και την εποχή εκείνη πολλοί ήταν εκείνοι που τους συνέκριναν.
Ο Chopin λίγο πριν πεθάνει τού εμπιστεύτηκε όλους του τους μαθητές, καθώς και μια ημιτελή μέθοδο δεξιοτεχνικών ασκήσεων πιάνου προκειμένου να την ολοκληρώσει εκείνος.
Ο Sarasate τέλος, ήταν ένας μοναδικός βιρτουόζος του βιολιού, που συγκρίθηκε με τον Paganini από όσους είχαν την τύχη να τους ακούσουν και τους δυο.
Το συνθετικό του στίγμα δε, με το έντονο ισπανικό στοιχείο (παρότι δεν συνέθεσε παρά πολλά έργα), επηρέασε συνθέτες της εποχής του όπως ο Bizet, ο Saint-Saëns, ο Lalo, με τους δύο τελευταίους να συνθέτουν σημαντικά έργα για εκείνον.
Μέσα σ’ αυτό το αφιέρωμα θα παρουσιαστούν κάποια από τα σημαντικότερα έργα τους, ενώ θα φωτίσουμε και κάποιες από τις πτυχές της ζωής τους.
Καλή ακρόαση.

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

    << επιστροφή στο προγραμμα