<< επιστροφή στο προγραμμα

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ με τον Θόδωρο Λούστα
14:00

Kύκλος ωριαίων εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, με παλιές ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών σε κυλίνδρους φωνογράφου, δίσκους γραμμοφώνου, δίσκους «μακράς διάρκειας» (LP), μαγνητοταινίες και CD. Παρουσιάζονται όχι μόνο δυσεύρετες ηχογραφήσεις που δεν έχουν επανεκδοθεί επί δεκαετίες, αλλά και πρόσφατες δισκογραφικές εκδόσεις, με άγνωστες και ανέκδοτες ηχητικές εγγραφές (από ραδιοφωνικά δίκτυα, ιδιωτικά αρχεία κτλ).

Σήμερα:
Όγδοη εκπομπή ενός αφιερώματος στον Αυστριακό μαέστρο Clemens Krauss (1893-1954):

Franz Schubert: τελευταίο μέρος της λειτουργίας σε μι ύφεση μείζονα, D. 950. Είναι γνωστή ως «μεγάλη λειτουργία». Σολίστ είναι η υψίφωνος Trude Eipperle, η μεσόφωνος Luise Willer, οι τενόροι Anton Dermota και Hugo Mayer-Welfing, καθώς και ο βαθύφωνος Georg Hann. Tη Χορωδία και την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης διευθύνει ο Clemens Krauss. Bιέννη, 1944, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Joseph Haydn: λειτουργία σε σι ύφεση μείζονα, H. 22/7. Είναι γνωστή ως «λειτουργία της Μαρίας Θηρεσίας».

Σολίστ είναι η υψίφωνος Anny Felbermayer, η μεσόφωνος Dagmar Hermann, o τενόρος Julius Patzak και ο μπασοβαρύτονος Alfred Poell. Τη Χορωδία της Κρατικής Όπερας και τη Συμφωνική της Βιέννης διευθύνει ο Clemens Krauss. Εκκλησιαστικό όργανο ο Josef Mertin.

Δυσεύρετη ηχογράφηση - που δεν έχει επανεκδοθεί σε CD - από μονοφωνικό δίσκο βινυλίου της αμερικανικής δισκογραφικής εταιρίας Vox, που κυκλοφόρησε το 1951.Επιμέλεια – παρουσίαση – αρχειακό υλικό: Θόδωρος Λούστας.

    << επιστροφή στο προγραμμα