ΤΕΤΑΡΤΗ  10/07/2024
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ελλήνων Δρώμενα  (Η' Kύκλος)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2024)Σειρά ωριαίων εκπομπών παραγωγής 2024.

Η εκπομπή «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» συνεχίζει το ταξίδι της με νέα επεισόδια πρώτης προβολής, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3.

Τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.

Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.

Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους του, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου.

Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία. Το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…

Με αποκαλυπτική και ευαίσθητη ματιά, με έρευνα σε βάθος και όχι στην επιφάνεια, τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» εστιάζουν σε «μοναδικές» στιγμές» της ανθρώπινης έκφρασης.
Με σενάριο και γραφή δομημένη κινηματογραφικά, η κάθε ιστορία στην οποία η εκπομπή εστιάζει το φακό της ξετυλίγεται πλήρως χωρίς «διαμεσολαβητές», από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, έτσι ώστε να δημιουργείται μία ταινία καταγραφής, η οποία «συνθέτει» το παρόν με το παρελθόν, το μύθο με την ιστορία, όπου πρωταγωνιστές είναι οι καθημερινοί άνθρωποι.

Οι μύθοι, η ιστορία, ο χρόνος, οι άνθρωποι και οι τόποι συνθέτουν εναρμονισμένα ένα πλήρες σύνολο δημιουργικής έκφρασης. Η άμεση και αυθεντική καταγραφή, από τον γνήσιο και αληθινό «φορέα» και «εκφραστή» της κάθε ιστορίας -και όχι από κάποιον που «παρεμβάλλεται»- είναι ο κύριος, εν αρχή απαράβατος κανόνας, που οδηγεί την έρευνα και την πραγμάτωση.

Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται μεγάλη προετοιμασία. Και η εικόνα που τελικά εμφανίζεται στη μικρή οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των συνεργατών της εκπομπής-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο έως το τελευταίο της καρέ.

Η εκπομπή, στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή.

Δείτε σήμερα: Οι Λύρες Του Πόντου Τραγουδούν
Eπεισόδιο 4

Η μυθική διαχρονία της Ποντιακής λύρας. Ένα μουσικό όργανο με αναλλοίωτη ταυτότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα όργανο που στον διάπλου της ιστορίας αγκαλιάζει, περικλείει και εκφράζει έναν πολιτισμό αιώνων.
Η ουσιώδης σχέση της λύρας του Πόντου με το τραγούδι, η αλληλεπίδρασή τους και η παράλληλη συνλειτουργία τους δημιουργεί μια διάχυση συναισθημάτων τέτοια, που κρατά στο διηνεκές ζωντανή την ιστορία των ανθρώπων στην πορεία των χρόνων…
Οι λυράρηδες του Πόντου, είναι οι ευαίσθητοι φορείς των συγκινήσεων και των συναισθηματικών μηνυμάτων των ανθρώπων. Όταν μάλιστα συμμετέχουν ως «αρχιμάστορες» και «οδηγοί» στις τραγουδιστικές παρέες, στα ξακουστά Ποντιακά Παρχάρια, τότε η εκρηκτική συγκίνηση πρωταγωνιστεί.
Στο φακό της εκπομπής μας παρασύρουν στην μαγευτική σχέση της λύρας με το τραγούδι, οι λυράρηδες Παναγιώτης Ασλανίδης, Κώστας Σιαμίδης και Γιώργος Πουλαντσακλής.Σκηνοθεσία - έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Ευθύμης Θεοδόσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Γ' Kύκλος) (E)
Επόμενο > [K8] Η Εποχή των Εικόνων  (Η' Kύκλος) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά