ΤΕΤΑΡΤΗ  10/07/2024
07:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία
Σειρά ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σγουράκη, που επιχειρεί μια ιστορική καταγραφή του ελληνικού χώρου, μέσα από την οπτική των πνευματικών ανθρώπων κάθε περιοχής.

Πρόκειται για μια ιδέα που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε την περίοδο 1980-1981 στην ΕΡΤ.

Το περιεχόμενο της σειράς είχε ως πρωταρχικό στόχο να μεταφέρει σε εικόνα κάθε πτυχή, κάθε ενδιαφέρον στοιχείο των περιοχών, κυρίως της Νότιας και νησιωτικής Ελλάδας, που αφορούσε την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, την παραγωγή, τις τέχνες, το τραγούδι και τον στίχο, τη μουσική ακόμα και τον ανθρώπινο παράγοντα ως μορφή και χαρακτήρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δημιουργικό επιτελείο των εκπομπών, το οποίο αποτελούσαν καταξιωμένοι σκηνοθέτες (Τάκης Παπαγιαννίδης, Φώτος Λαμπρινός, Ντίνος Μαυροειδής, Γιώργος Καριπίδης, Χρήστος Παληγιαννόπουλος και Δημήτρης Μαυρίκιος), διευθυντές φωτογραφίας, συνθέτες, ηθοποιοί, μοντέρ, ηχολήπτες και γενικά το πιο αξιόλογο δυναμικό της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Το σήμα της σειράς αποτέλεσε ένα από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις εκπομπές. Είναι παράσταση Κερετανής Υδρίας, που βρίσκεται στη Βίλα Τζούλια – στη Ρώμη, συλλογή Καστελάνι και χρονολογείται γύρω στο 530 π.Χ.

Ο Δίας, με την μορφή ταύρου, μεταφέρει πάνω στη πλάτη του την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, που σκοπεύει να την μεταφέρει στην Κρήτη. Η Ευρώπη με το δεξί της χέρι κρατιέται απ’ το λαιμό του ταύρου, με το αριστερό σηκώνει το χιτώνα της. Ψάρια και δελφίνια κολυμπούν ανάμεσα στα πόδια του ταύρου. Μπροστά πετάει μια χήνα, το ιερό πουλί της Αφροδίτης, σαν ευνοϊκός προάγγελος. Η απαγωγή της Ευρώπης ήταν μία από τις περίφημες ερωτικές περιπέτειες του Δία.

Δείτε σήμερα: «Παντελής Πρεβελάκης - Δείκτες πορείας»

Αφιέρωμα στον εθνικό συγγραφέα από την Κρήτη, Παντελή Πρεβελάκη. Η δημιουργία του αφιερώματος έχει στόχο να καταδείξει το μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο κρητικός συγγραφέας διατυπώνει στο λόγο του ότι ο άνθρωπος ρουφά από τον γενέθλιο τόπο «τις ιδέες του αίματος», προτού διαμορφώσει ο ίδιος «τις ιδέες του πνεύματος».
Η φόρμα που ακολουθήθηκε στη δημιουργία του αφιερώματος έχει σκοπό να καταδείξει την αφορμή, το αίτιο, το ερέθισμα του συγγραφέα, αλλά και το αποτέλεσμα κι ακόμα τη μορφή που παίρνει ως συγγραφικό δημιούργημα. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων, των υποθηκών του Παντελή Πρεβελάκη, αυτά που ο ίδιος θέλησε συνειδητά να κληροδοτήσει για να δείξει τι τον έθρεψε από τον γενέθλιο τόπο και τι παραδίδει ο ίδιος στις μέλλουσες γενιές.Σκηνοθεσία: Σωτήρης Λαμπρόπουλος


(E)
Επόμενο > [K8] Κάτι Γλυκό  (Β' Kύκλος) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά