ΔΕΥΤΕΡΑ  17/06/2024
00:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ελλήνων Δρώμενα  (Η' Kύκλος)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2024)Σειρά ωριαίων εκπομπών παραγωγής 2024

Τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους του, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου. Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία. Το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες… Με αποκαλυπτική και ευαίσθητη ματιά, με έρευνα σε βάθος και όχι στην επιφάνεια, τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» εστιάζουν σε «μοναδικές» στιγμές» της ανθρώπινης έκφρασης.
Με σενάριο και γραφή δομημένη κινηματογραφικά, η κάθε ιστορία στην οποία η εκπομπή εστιάζει το φακό της ξετυλίγεται πλήρως χωρίς «διαμεσολαβητές», από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, έτσι ώστε να δημιουργείται μία ταινία καταγραφής, η οποία «συνθέτει» το παρόν με το παρελθόν, το μύθο με την ιστορία, όπου πρωταγωνιστές είναι οι καθημερινοί άνθρωποι. Οι μύθοι, η ιστορία, ο χρόνος, οι άνθρωποι και οι τόποι συνθέτουν εναρμονισμένα ένα πλήρες σύνολο δημιουργικής έκφρασης. Η άμεση και αυθεντική καταγραφή, από τον γνήσιο και αληθινό «φορέα» και «εκφραστή» της κάθε ιστορίας -και όχι από κάποιον που «παρεμβάλλεται»- είναι ο κύριος, εν αρχή απαράβατος κανόνας, που οδηγεί την έρευνα και την πραγμάτωση.
Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται μεγάλη προετοιμασία. Και η εικόνα που τελικά εμφανίζεται στη μικρή οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των συνεργατών της εκπομπής-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο έως το τελευταίο της καρέ. Η εκπομπή, στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή.

Δείτε σήμερα: «Καρσάνικη Ομορφιά»
Eπεισόδιο 7

Οι κάτοικοι της Καρυάς Λευκάδας έχουν να επιδείξουν έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί παρακαταθήκη για όλο το νησί. Η μοναδική και απαράμιλλη έκφανση του «Καρσάνικου» πολιτισμού, η οποία ενσωματώθηκε ολοκληρωτικά στον πολιτισμό του νησιού, είναι το Καρσάνικο Κέντημα. Έτσι η Λευκάδα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή εξαιτίας των μοναδικών “καρσάνικων” κεντημάτων της, που αποτελούν κομψοτεχνήματα κεντητικής τέχνης.
Πριν από έναν αιώνα περίπου εισβάλλει αποφασιστικά στο χώρο των κεντηστριών της Καρυάς η γυναίκα, που έμελλε να αναδείξει και να επιβάλει μια νέα τεχνική. Μια γυναίκα η οποία έχασε τα χέρια της από διαδοχικά ατυχήματα (η Μαρία Σταύρακα ή «Κουτσοχέρω») και ένας άνδρας χωρίς πόδι, ανάπηρος του πολέμου το 1912 (ο Αργύρης Σταύρακας), δημιούργησαν εξ’ ανάγκης, στην ήδη ανεπτυγμένη κεντητική τέχνη της Καρυάς, ένα πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο κεντήματος, την ονομαζόμενη «Καρσάνικη βελονιά»! Η συνθήκη της ζωής αυτών των ανθρώπων οδήγησε την τέχνη του χωριού να κατακτήσει ολόκληρο το νησί και να γίνει παγκοσμίως γνωστή, αφού δημιουργήθηκε ολόκληρη σχολή μαθητείας στο νησί, για μια τέχνη που στην πορεία κέρδισε τη θέση της στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Ο φακός της εκπομπής προσεγγίζει την ανθρωπολογική όψη της ιστορίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την εξαιρετική κεντητική τέχνη και τα διαχρονικά μοντέρνα μοτίβα της, εμπνευσμένα και αντλημένα από τη ζωή των δημιουργών τους και τα στοιχεία της Λευκαδίτικης φύσης.Σκηνοθεσία - έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Ευθύμης Θεοδόσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.128866-ellinon-dromena/

Επόμενο >  Συνάνθρωποι  (Γ' Kύκλος) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά