ΚΥΡΙΑΚΗ  16/06/2024
13:00
Το Αλάτι της Γης  (Ι' Kύκλος)   (E)   
Μουσικά / Παράδοση


Έτος παραγωγής: (2022)Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση. Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Δείτε σήμερα: «Μουσικό οδοιπορικό στη Δερόπολη. Με τον Λευτέρη και τον Παντελή Γκιώκα»
Eπεισόδιο 10

«Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μάς προσκαλούν σ’ ένα οδοιπορικό στην ηπειρώτικη μουσική και χορευτική παράδοση, με αφετηρία την περιοχή της Δερόπολης και του Πωγωνίου.

Οδηγοί μας οι αδερφοί Λευτέρης και Παντελής Γκιώκας, με την κομπανία και τους μουσικούς τους συνεργάτες. Με καταγωγή από την Πέπελη, αναφέρονται στα τραγούδια, τους χορούς, τα μουσικά όργανα και τους λαϊκούς οργανοπαίκτες στα χωριά της Δερόπολης, καθώς και στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών να διατηρήσουν την ταυτότητα και τις παραδόσεις τους. Εγκατεστημένοι από το 1990 στα Γιάννενα, αποτελούν μουσικούς πρεσβευτές του πολύ ξεχωριστού ιδιώματος της Δερόπολης και του Πωγωνίου στην Ελλάδα και στους Ηπειρώτες της Διασποράς.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη νεότερη γενιά που έρχεται να παραλάβει τη σκυτάλη, καθώς στην εκπομπή συμμετέχουν ο γιος του Λευτέρη Γκιώκα, ο Αντώνης (δεξιοτέχνης στο κλαρίνο, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων), η νεαρή τραγουδίστρια Παναγιώτα Τζάτζου και πολλοί νέοι χορευτές.
Η εκπομπή, όπως κάθε γλέντι στην Ήπειρο, αρχίζει με το μοιρολόι, φόρο τιμής γι’ αυτούς λείπουν από το τραπέζι, που «έφυγαν» στον άλλο κόσμο ή βρίσκονται στην ξενιτιά. Ακολουθούν οι αντιπροσωπευτικοί τοπικοί χοροί, όπως οι «Κλέφτες της Δερόπολης», ο Νυφιάτικος, το Μπεράτι, η Μονή Γκάιντα, τα Πωγωνίσια, αλλά και αγαπημένοι χοροί και τραγούδια από το πανηπειρωτικό ρεπερτόριο. Επίσης ακούγονται χαρακτηριστικά δείγματα από τα ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια με το Πολυφωνικό Συγκρότημα «Ισοκράτισσες» από την Πολύτσανη Πωγωνίου. Για να καταλήξουμε στη «Δεροπολίτισσα», τον «εθνικό ύμνο» της περιοχής, που αναφέρεται στις εξεγέρσεις των κατοίκων την εποχή της Τουρκοκρατίας και στον αγώνα τους ενάντια στις προσπάθειες εξισλαμισμού!

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Λευτέρης Γκιώκας & Αντώνης Γκιώκας (κλαρίνο), Παντελής Γκιώκας (βιολί-τραγούδι), Νίκος Χαλκιάς (λαούτο) και Νίκος Κοντός (ντέφι). Τραγουδούν ο Γιάννης Παππάς, η Παναγιώτα Τζάτζου και οι «Ισοκράτισσες» (Άννα Κάτση, Μαρία Γκίκα, Άρτεμις Ίσου, Σοφία Ίσου, Ηλέκτρα Ξέρρα).

Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης (επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δούλης) και μέλη της Αδελφότητας Αετόπετρας Δωδώνης (επιμέλεια: Νίκος Ζέκης).Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(E)
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά