ΤΡΙΤΗ  11/06/2024
18:00 Κατάλληλο για όλους
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   (E)   
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένη η Συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού

Η Νίκη Τρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά το 1953 και ζει στο Ηράκλειο. Έχει γράψει πάνω από δέκα βιβλία, ανάμεσα στα οποία οκτώ νουβέλες και συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορή­ματα, κείμενα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας κ.α. Φοίτησε στη Νομική Σχολή επί δικτατορίας και άσκησε δικηγορία για αρκετά χρόνια.

Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα πραγματοποιήθηκε το 1995 με τη συλλογή διηγημάτων «Ένα μολύβι στο κομοδίνο». Το βιβλίο της Νίκης Τρουλλινού «Δημοκρατία των ονείρων» (εκδ. Ποταμός 2022) είχε συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας. Με αφορμή την καινούρια συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Οδός Σόλωνος», που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Ποταμός και η οποία εμπνέεται από τις εμπειρίες της στη Νομική Σχολή της Αθήνας κατά την περίοδο της δικτατορίας, η Νίκη Τρουλλινού συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για τα γεγονότα της Νομικής το 1973, όπως τα έζησε, για το κλίμα εκείνης της περιόδου και τους αφανείς πρωταγωνιστές που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης των διηγημά­των της.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για τη νέα, συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της αείμνηστης Μπίλης Βέμη από τις εκδόσεις Άγρα ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η ζωή με το δικό σου φως» του Αμπντελά Ταϊά (μετάφραση: Δημήτρης Δημακό­πουλος, εκδ. Πόλις 2024), «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται-Ογδόντα εννιά λέξεις» του Μίλαν Κούντερα (μετάφραση: Γ. Η. Χάρης, εκδ. Εστία 2024) και «Σώμα ερωτικό» της Εύας Μαθιου­δάκη (εκδ. Καστανιώτη 2024).

Επόμενο > [K] ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (13ος - 19ος ΑΙΩΝΑΣ) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά