ΚΥΡΙΑΚΗ  16/06/2024
12:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ελλήνων Δρώμενα  (Η' Kύκλος)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2024)Σειρά ωριαίων εκπομπών παραγωγής 2024.

Η εκπομπή «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» συνεχίζει το ταξίδι της με νέα επεισόδια πρώτης προβολής, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3.

Τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.

Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.

Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους του, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου.

Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία. Το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…

Με αποκαλυπτική και ευαίσθητη ματιά, με έρευνα σε βάθος και όχι στην επιφάνεια, τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» εστιάζουν σε «μοναδικές» στιγμές» της ανθρώπινης έκφρασης.
Με σενάριο και γραφή δομημένη κινηματογραφικά, η κάθε ιστορία στην οποία η εκπομπή εστιάζει το φακό της ξετυλίγεται πλήρως χωρίς «διαμεσολαβητές», από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, έτσι ώστε να δημιουργείται μία ταινία καταγραφής, η οποία «συνθέτει» το παρόν με το παρελθόν, το μύθο με την ιστορία, όπου πρωταγωνιστές είναι οι καθημερινοί άνθρωποι.

Οι μύθοι, η ιστορία, ο χρόνος, οι άνθρωποι και οι τόποι συνθέτουν εναρμονισμένα ένα πλήρες σύνολο δημιουργικής έκφρασης. Η άμεση και αυθεντική καταγραφή, από τον γνήσιο και αληθινό «φορέα» και «εκφραστή» της κάθε ιστορίας -και όχι από κάποιον που «παρεμβάλλεται»- είναι ο κύριος, εν αρχή απαράβατος κανόνας, που οδηγεί την έρευνα και την πραγμάτωση.

Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται μεγάλη προετοιμασία. Και η εικόνα που τελικά εμφανίζεται στη μικρή οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των συνεργατών της εκπομπής-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο έως το τελευταίο της καρέ.

Η εκπομπή, στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή.

Δείτε σήμερα: ΚΑΛΥΜΝΟΣ - Στεριά και Θάλασσα
Eπεισόδιο 12

Το νησί της Καλύμνου είναι γνωστό για μία μόνο από τις πολλαπλές του όψεις. Αυτή της «σφουγγαράδικης», η οποία σχεδόν αποκλειστικά μονοπωλεί τα χαρακτηριστικά τοπικά ιδιώματα που απορρέουν από τις «εκφράσεις» των ανθρώπων του.
Η μεγάλη σφουγγαράδικη ιστορία της Καλύμνου, «εμπόδισε» να γίνει γνωστή η άλλη όψη της, η στεριανή, οπού εκεί η ανθρώπινη δραστηριότητα προπορεύτηκε της θαλασσινής, θεμελιώνοντας και δημιουργώντας τον δικό της χάρτη των τοπικών βιωμάτων.
Η μάχη του ανθρώπινου μόχθου μεταξύ στεριάς και θάλασσας ήταν εξαντλητική, αφού οι δυσκολίες της ζωής, είτε στα άγρια βουνά του νησιού είτε στα απέραντα βάθη της θάλασσας, ήταν δύσκολη και ανελέητη…
Για τους κατοίκους της Καλύμνου η επιλογή του επιτυχούς δρόμου ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνατές πορείες επιβίωσης, της στεριάς ή της θάλασσας, ήταν εναγώνια.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά ακριβώς αυτή τη δισυπόστατη όψη του νησιού, για να εμφανίσει πως «συλλειτουργούν» οι δύο αυτές κοινωνικές εκφάνσεις που γενούν τα εξαίρετα αποτελέσματα στα τραγούδια, στις «στιχοπλοκές» και στις ιστορίες τους.
Γιατί πίσω από τις πασίγνωστες στιχουργικές και τραγουδιστικές δημιουργίες των Καλύμνιων για τους θαλασσινούς σφουγγαράδες και τα «πάθη» τους, βρίσκονται οι ίδιοι άνθρωποι που πορεύτηκαν στα βουνά, εκεί οπού πρωτοτραγούδησαν τους «βοσκίστικους» σκοπούς και τα «πεισματικά»…
Αυτή κι αν είναι «μάχη»! «Πεισματική» ανταλλαγή «πυρών» με «στιχοπλοκές» που στοχεύουν καίρια, σχολιάζοντας περιπαιχτικά τη ζωή και τα πάθη των Καλύμνιων!
Τα «Πεισματικά» στη «Βοσκήστικη» ποιητική στιχουργική, είναι ένα από τα κύρια «λογοτεχνικά» επιτεύγματα των λαϊκών ανθρώπων τα οποία δημιουργούνται πρωτογενώς και πρωτότυπα για να αφηγηθούν και να τραγουδηθούν, συμπληρώνοντας την πολυπρόσωπη, υ-ψηλής αισθητικής ποιητική υπόσταση της Καλύμνου. Η εκπομπή ερευνά, συλλέγει και τεκμηριώνει τα στιχουργικά χαρακτηριστικά ιδιώματα που συνάντησε, βιωμένα και ενταγμένα δραματουργικά, στις ζωτικές δραστηριότητες των ανθρώπων της, στο νησί της Καλύμνου.Σκηνοθεσία - έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Ευθύμης Θεοδόσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Επόμενο > [K8] Περίμετρος

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά