ΚΥΡΙΑΚΗ  16/06/2024
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Καλλιτεχνικό Καφενείο - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών με φόντο ένα καφενείο και καλεσμένους προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο που συζητούν με τους τρεις παρουσιαστές, τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη, για την καριέρα τους, την Τέχνη τους και τα επαγγελματικά τους σχέδια.

Δείτε σήμερα: «Νίκος Κούρκουλος»

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας υποδέχεται τον καλεσμένο.
Στη συνέχεια συνομιλούν για την ταυτότητα του σταρ και του αντιστάρ, για τη διαδρομή του Νίκου Κούρκουλου από το θέατρο στον κινηματογράφο, για το κοινό αλλά και για την ποικιλομορφία των έργων στα οποία έπαιζε ο ηθοποιός.

Στη συνέχεια, ο Κούρκουλος αναφέρεται στα νοήματα των έργων του Κάφκα, αλλά και στην πρόσληψή τους από το κοινό μέσα από την εκλαϊκευσή τους από έναν δημοφιλή ηθοποιό. Ακόμη αναφέρεται στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και την απουσία εγχώριας κινηματογραφικής εθνικής ταυτότητας.

Έπειτα ο Φέρρης μιλά για το παράδοξο της υπερτίμησης του ξένου και υποτίμησης του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος.

Ο Πλέσσας μιλά για την στενή σχέση του με τον ηθοποιό και την οικογένειά του αλλά και για το ταλέντο και τις ταινίες του Κούρκουλου.

Ο Νίκος Κούρκουλος μιλά για την τηλεόραση, για την αποχή του από αυτή, για τα θέατρα της Αθήνας και τον μεγάλο αριθμό που έφτασαν την εποχή εκείνη. Ακόμη αναφέρεται στην επιθυμία του κοινού από την επαρχία να δει τα έργα του. Αναλύει γιατί απέχει από την τηλεόραση και γιατί προτιμά το θέατρο. Επίσης, μιλά για την επαγγελματική εμπειρία του εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στις Η.Π.Α και για την υποψηφιότητά του για το θεατρικό βραβείο "ΤΟΝΥ" (Tony Awards) για το έργο «Ίλια Ντάρλινγκ».

Στη συνέχεια, η συντροφιά συζητά για τον Νίκος Κούρκουλο και το τραγούδι, συγκεκριμένα για τη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα.
Συνοδεία πιάνου του Πλέσσα, ο Κούρκουλος ερμηνεύει το τραγούδι «Κυριακή», σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και μουσική Πλέσσα.

Μετά η συντροφιά αναφέρεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στην πρόταση προς τον Κούρκουλο να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, ενώ ο Νίκος Κούρκουλος μιλά για τη σχετική του εμπειρία. Η συζήτηση παίρνει το ρόλο της κριτικής στο φεστιβάλ, του τρόπου λειτουργίας και βράβευσης και της επίδρασής του στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.

Αναφέρονται οι: Φιλοποίμην Φίνος, Νίκος Φώσκολος, Αλέξης Σωλομός, Αριστείδης Καρύδης Φουκς, ο Φραντς Κάφκα, ο «Πύργος» και η «Δίκη» του Κάφκα.

Προβάλλονται πλάνα και φωτογραφίες από κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις όπου έπαιζε ο Νίκος Κούρκουλος, όπως τα «Ορατότης Μηδέν, «Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ψηλά από τη γέφυρα» κ.α.
Παρουσίαση: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης

(E)
Επόμενο > [K8] Αφιερώματα - ΕΡΤ Αρχείο (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά