ΤΡΙΤΗ  11/06/2024
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Εποχή των Εικόνων  (Η' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο)   
Ντοκιμαντέρ / Τέχνες - Γράμματα


Έτος παραγωγής: (2024)Εκπομπή με θέμα τις εικαστικές τέχνες, παραγωγής 2024

Η «Εποχή των Εικόνων» (2003-2023 ΕΡΤ) συμπλήρωσε 20 χρόνια σταθερής παρουσίας και καταγραφής της σύγχρονης εικαστικής σκηνής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτή την 20ετία δημιουργήθηκε ένα εθνικό, καθώς και διεθνές, αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη, δίνοντας παράλληλα στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει σπουδαίους καλλιτέχνες, μεγάλες εκθέσεις, μουσεία, συλλέκτες.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, που επιμελείται, ερευνά και παρουσιάζει επί 20 χρόνια την «Εποχή των Εικόνων», συνεχίζει να καταγράφει αυτόν τον συναρπαστικό και σύγχρονο κόσμο της τέχνης, του οποίου τα μηνύματα, οι αναζητήσεις και οι μορφές συντονίζονται με καίρια ζητήματα της εποχής, όπως οι ταυτότητες, οι οικολογίες, οι συλλογικότητες, οι γενιές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και η εκ νέου ανάγνωση των έργων τους, το σώμα, η ανάδειξη παραδοσιακών μορφών τέχνης μέσα σε νέα πλαίσια και με νέα γλώσσα, τα μουσεία και οι νέοι τους στόχοι, η ζωγραφική, η γλυπτική και η κινούμενη εικόνα μέσα από διαφορετικές αναγνώσεις του Κόσμου, των τόπων, της ιστορίας τους.

Ο Νέος κύκλος των 12 αρχικά επεισοδίων εστιάζει σε καλλιτέχνες και εκθέσεις, που αυτή τη χρονική στιγμή επαναπροσδιορίζουν όλα αυτά τα ζητήματα, στον τρόπο που τα μουσεία αντιλαμβάνονται τον μουσειολογικό και κοινωνικό τους ρόλο, με νέες πρακτικές και αφηγήσεις κάνοντας αισθητό το γεγονός ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Δείτε σήμερα: «Γαβρίλος Μιχάλης - Ένας τεχνίτης πίσω από την τέχνη»
Eπεισόδιο 12

Η εκπομπή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Γαβρίλο Μιχάλη, τον τεχνίτη πίσω από πλήθος έργων της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, τον συνοδοιπόρο καλλιτεχνών με αξιοσημείωτο και δύσκολο, συχνά, έργο στην εκτέλεσή του, τον άνθρωπο που μαζί με την Αγγελική Αντωνοπούλου δημιούργησαν την γκαλερί ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ στην Πάτρα από το 1989 ως το 1995, κάνοντας εκθέσεις μουσειακού επιπέδου με αδιανόητες παρεμβάσεις μέσα στο χώρο. Έτσι δόθηκε για πρώτη φορά στους καλλιτέχνες η δυνατότητα για μεγάλες παραγωγές πίσω από τις οποίες βρισκόταν πάντα ο Γαβρίλος Μιχάλης. Αρχικά βοηθός και συνεργάτης του Γιάννη Γαΐτη απέκτησε σταδιακά μια στενή σχέση με τους καλλιτέχνες, τους άκουσε προσεκτικά και συνετέλεσε στην υλοποίηση μεγάλων εγκαταστάσεων μέσα και έξω από τη χώρα, στην Μπιενάλε Βενετίας, στη Ρίγα, στις Βρυξέλλες και όπου αλλού εκλήθη να δημιουργήσει τις συνθήκες κατασκευής και εκτέλεσης των έργων έως την τελευταία τους απαιτητική λεπτομέρεια, ακολουθώντας και σεβόμενος πάντα τους καλλιτέχνες και τις ιδέες τους, τον δικό τους σχεδιασμό και τις ανάγκες συλλογής των υλικών τους.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου τον συναντά στον τεράστιο και σχεδιασμένο από τον ίδιο χώρο του στου Ρέντη, ένα εργαστήρι-εργοστάσιο όπου μέσα του δουλεύτηκαν μέρη και σύνολα σημαντικών έργων της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Σε αυτόν το χώρο βρέθηκαν για να μιλήσουν για τον Γαβρίλο Μιχάλη μερικοί από τους καλλιτέχνες με τους οποίους δεν είναι μόνο συνεργάτης αλλά και στενός φίλος. Είναι ο Δημήτρης Αληθεινός, η Λήδα Παπακωνσταντίνου, η Άννα Μιχαλιτσιάνου για το έργο του Γιώργου Λαζόγκα, ο Νίκος Ναυρίδης, ο Γιώργος Χατζημιχάλης και από την πλευρά του ιστορικού της τέχνης ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, που πρόσφατα επιμελήθηκε την συμβολική έκθεση «Μακρύς ο δρόμος… Συλλέγοντας έργα και βιώματα» στο χώρο ΠΕΣ Πολύτροπον στα Καλύβια, όπου ο Γαβρίλος Μιχάλης κατοικεί, δημιουργεί και εκθέτει τα τελευταία χρόνια έργα παλιών συνεργατών αλλά και νεότερων καλλιτεχνών, κρατώντας τη μνήμη ζωντανή και τη συνέχεια της δημιουργίας δεδομένη.Έρευνα-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ: Δημήτρης Διακουμόπουλος
Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός Οπερατέρ: Νεφέλη Αθανασάκη
Ηχολήπτης: Άρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Πέτρος-Παναγιώτης Δαμιανός
Mακιγιάζ: Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός Παραγωγoύ: Aλεξάνδρα Κουρή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Bοηθός Μοντέρ: Ελευθερία Ντερμπεντέρη
Post Production: Pan Entertainment
Επεξεργασία Εικόνας/Χρώματος 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική Τίτλων Εκπομπής: George Gaudy / Πανίνος Δαμιανός
Facebook –Blog: Γιούλα Ράπτη
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Blackbird Productions

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.79311-i-epochi-ton-eikonon

[K8] Άγρια Ελλάδα  (Α' Kύκλος) (E) < Προηγούμενο
Επόμενο >  Αναλυτικό Δελτίο Ειδήσεων

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά