ΚΥΡΙΑΚΗ  19/05/2024
06:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Κυριακή στο Χωριό Ξανά   (Β' Kύκλος)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ταξίδια


Έτος παραγωγής: (2022)Ταξιδιωτική εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 έτους 2022
«Κυριακή στο χωριό ξανά»: ολοκαίνουργια ιδέα πάνω στην παραδοσιακή εκπομπή. Πρωταγωνιστής παραμένει το «χωριό», οι άνθρωποι που το κατοικούν, οι ζωές τους, ο τρόπος που αναπαράγουν στην καθημερινότητα τους τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, όλα όσα έχουν πετύχει μέσα στο χρόνο κι όλα όσα ονειρεύονται. Οι ένδοξες στιγμές αλλά και οι ζόρικες, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τα γλέντια, η σχέση με το φυσικό περιβάλλον και ο τρόπος που αυτό επιδρά στην οικονομία του τόπου και στις ψυχές των κατοίκων. Το χωριό δεν είναι μόνο μια ρομαντική άποψη ζωής, είναι ένα ζωντανό κύτταρο που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Με φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ, υψηλή αισθητική, συγκίνηση και με μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα ανιχνεύουμε και καταγράφουμε τη σχέση του παλιού με το νέο, από το χθες ως το αύριο κι από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

Δείτε σήμερα: «Βέρβενα Αρκαδίας»
Eπεισόδιο 16

Κυριακή στο χωριό ξανά, στα ιστορικά Βέρβενα της Αρκαδίας, ψηλά στον Πάρνωνα. Αναζητώντας τα ίχνη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Κνακεάτιδας Άρτεμης. Περπατώντας στο δρόμο του ΕΑΜ, μια αλλιώτικη οδό, αφιερωμένη στους ρομαντικούς. ΕΑΜίτες στα Βέρβενα είναι οι Ερωτικοί Αμετανόητοι Μετανάστες, αυτοί δηλαδή που ερωτεύτηκαν και βρήκαν εδώ έναν καινούργιο τόπο.

Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους του χωριού ανιχνεύοντας όλα τα μυστικά, τους θρύλους, τις άγνωστες ιστορίες και το σύγχρονο τοπίο. Με την Ελένη και τον Γιώργο φτιάχνουν παραδοσιακό ψωμί στον ξυλόφουρνο. Με τον παππού Γιάννη και τον Νίκο, ο οποίος άφησε τις πόλεις και ονειρεύεται να ξαναζωντανέψουν τα Βέρβενα, συζητούν για το χθες και το αύριο, δύο άνθρωποι - δυο εποχές. Με τη γλυκιά συμμορία των τεσσάρων κοριτσιών - τέσσερις αδελφές μαγειρεύουν και μιλούν για το σήμερα. Ο Κωστής περιηγείται στο χωριό και γίνεται ένα με τους ντόπιους- οι περισσότεροι εδώ έχουν σπουδάσει δάσκαλοι, μαθαίνει την ξεχωριστή διάλεκτο των Βερβένων, τις συνήθειες των κατοίκων, τα έθιμά τους, την ισχυρή αδελφότητα της Αμερικής, τα πανηγύρια τους και τις λύπες τους. Και φυσικά την κουζίνα τους, τα εορταστικά και τα καθημερινά πιάτα. Με την Νίκη μαγειρεύουν κολοκυθοκορφάδες, με ολόφρεσκα λαχανικά από τον μπαξέ της.

Κι όλα αυτά, ως είθισται, καταλήγουν σ’ ένα τρικούβερτο γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, «Αμάν στα Βέρβενα, στα Βέρβενα... κει εις τον ωραίον τόπον, κει π’ αρέσει των ανθρώπων».Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Γιώργος Κόγιας, Κώστας Αυγέρης Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας Ήχος: Τάσος Καραδέδος Μίξη ήχου: Ηλίας Σταμπουλής Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου Μοντάζ-post production: Βαγγέλης Μολυβιάτης Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα Β. Αρχισυντάκτη: Χρύσα Σιμώνη

Παρουσίαση: Κωστής Ζαφειράκης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.161793-kuriake-sto-khorio-xana/

  (Δ' Kύκλος) (E)
Επόμενο > [K8] Από Πέτρα και Χρόνο (2021) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά