ΚΥΡΙΑΚΗ  19/05/2024
11:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ο Μανώλης ο Ντελμπεντέρης - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ψυχαγωγία / Σειρά


Έτος παραγωγής: (1991)Κοινωνική σειρά εποχής, διασκευή του μοναδικού μυθιστορήματος του Αργύρη Εφταλιώτη, παραγωγής 1991.

Ο ξενιτεμός ενός τυχοδιώκτη στο Λονδίνο και η πολύπλευρη και ταραχώδης ζωή του από τα σαλόνια της αγγλικής αριστοκρατίας, όπου «κυνηγούσε» τον πλούσιο γάμο μέχρι τη χρυσοθηρία στην Αμερική.

Ο Μανώλης, αφού προηγουμένως έχει αρραβωνιαστεί μια κοπέλα από το χωριό του, τη Δροσούλα, για να την αφήσει υπηρέτρια στη μάνα του, ξενιτεύεται και δοκιμάζει τα πάντα στην πολυτάραχη ζωή του, από το κυνήγι της προίκας μέσω του πλούσιου γάμου στο Λονδίνο, μέχρι το χρυσάφι στην Καλιφόρνια.

Αποτυχημένος σε όλα, επιστρέφει έπειτα από πολλές περιπέτειες στην πατρίδα του, το Μόλυβο της Λέσβου, όπου τον θεωρούσαν πνιγμένο σε ναυάγιο κι αναθυμάται το παρελθόν, ενώ ακόμα και η Δροσούλα αρνείται πλέον να τον παντρευτεί.

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στο Μόλυβο της Λέσβου, απ' όπου ξεκινά ο Μανώλης για να κατακτήσει τον κόσμο, στο Λονδίνο, στους τυχοδιώκτες χρυσοθήρες της Αμερικής και καταλήγει πάλι στο Μόλυβο.

Δείτε σήμερα: Επεισόδια 11ο & 12ο

Ο Μανώλης στέλνει δωρεές στο χωριό για εκκλησίες και σχολεία. Όλοι ξέρουν τώρα ότι ξαναφτιάχτηκε ύστερα από την επιστροφή του από την Αμερική. Τα λεφτά του όμως δεν προσφέρουν ευτυχία στον ίδιο, αφού δεν μπορεί να παντρευτεί τη Φλώρα. Αυτό όμως που δεν μπορούν να του προσφέρουν τα λεφτά, του το προσφέρει η τύχη. Ο λόρδος Πάρης πεθαίνει και ο Μανώλης παντρεύεται τη Φλώρα.
Στο μεταξύ, η αγωνία της Δρόσως κορυφώνεται. Οι φήμες οργιάζουν κι αυτή θέλει να μάθει τι γίνεται με τον Μανώλη. Πείθει τον Μπατάλια να πάνε μαζί στο Λονδίνο για να μιλήσει η ίδια μαζί του.


Ο Μανώλης και η Φλώρα παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένες στιγμές. Ο Μανώλης ξοδεύει σπάταλα για χατίρι της πολλά λεφτά για να την ευχαριστήσει. Αυτό όμως που δεν θέλει, είναι οι συναναστροφές με τους άλλους που φλερτάρουν τη Φλώρα και τον κάνουν να ζηλεύει.
Αυτό τον κάνει δύσθυμο και συμπεριφέρεται βάναυσα τόσο στη Φλώρα όσο και στον λογιστή του το Σαμουηλίδη.
Εκείνον ακριβώς τον καιρό έρχεται στο σπίτι του ο Μπατάλιας με τη Δρόσω. Ο Μανώλης πρέπει να τους διώξει πριν αντιληφθεί κάτι η γυναίκα του. Για πρώτη φορά, η Δρόσω αντιμετωπίζει την αλήθεια και μαθαίνει και μια άλλη αλήθεια. Πως ο Μπατάλιας την αγαπάει από χρόνια.Παίζουν: Λευτέρης Ελευθεριάδης, Ελένη Ερήμου, Τάσος Ράμσης, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Βασίλης Τσάγκλος, Τζόλυ Γαρμπή, Δέσποινα Νικολαΐδου, Γιώργος Μούτσιος, Θάνος Κανέλλης, Γιώργος Κοζής, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Ελένη Κρίτα, Κώστας Ντίνος, Βασίλης Παπανίκας, Φώτης Πετρίδης, Στάθης Σαμαρτζής, Γιώργος Σαπανίδης, Λάζος Τερζάς, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Δημήτρης Βερύκιος, Ζωή Βουδούρη, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Κώστας Κίνης, Γιάννης Μελαχροινούδης, Δέσποινα Ντελιδάκη, Ευδοξία Πετζάκη, Τζένη Στεφανάκου, Νίκη Τσιγκάλου, Τάκης Γεωργέλης, Μαρίζα Γεωργούλη, Γιώργος Γιανναράκος, Σούλα Διακάτου, Σόφη Διαμαντοπούλου, Σάκης Καλιακάτσος, Θάνος Γκερμπεσιώτης, Φιλίτσα Κορμπά, Παντής Κούσης, Κώστας Ντάκας, Στέλλα Παπαδημητρίου, Δέσποινα Πολυχρονίδου, Χρήστος Σάββας, Κίμων Τερζανίδης, Μπάμπης Τιμοθέου, Δημήτρης Τσουράπης, Χρήστος Φωτίδης.

Σενάριο (ελεύθερη διασκευή): Τάσος Ράμσης
Μουσική: Λουκάς Θάνος
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Μιχάλης Σδούγκος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αντωνάκης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίδης

(E)
Επόμενο > [K8] Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα - ΕΡΤ Αρχείο (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά