ΤΡΙΤΗ  13/02/2024
07:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ταξιδεύοντας με τη Μάγια   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ταξίδια
Με ξεναγό τη Μάγια Τσόκλη οι τηλεθεατές ανακαλύπτουν όψεις και γωνιές του κόσμου.

Δείτε σήμερα: «Νέα Κωνσταντινούπολη» - Μέρος 2ο

Η Μάγια Τσόκλη συνεχίζει το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από το νοσταλγικό παρελθόν αλλά και το δυναμικό παρόν της.

Μετά την Πρίγκηπο και τη γιορτή του Αη-Γιώργη του Κουδουνά, πηγαίνει στη Χάλκη και το παλιό ελληνικό σχολείο που μια ελληνοτουρκική προσπάθεια φιλοδοξεί να μετατρέψει σε θησαυροφυλάκιο των μουσικών παραδόσεων της περιοχής.

Συνεχίζει στις κρυφές γειτονιές του Φάτιχ ανακαλύπτοντας τις βυζαντινές εκκλησίες που η ιστορία μετέτρεψε σε τεμένη και ακολουθεί τα περήφανα Τείχη της αλλοτινής Βασιλεύουσας.

Στο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ένα από τα πιο αξιόλογα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας και με ξεναγό έναν Έλληνα καθηγητή ιστορίας, η Μάγια έρχεται σε επαφή με έναν τόπο ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Στις αίθουσες του πολυσυζητημένου μουσείου Istanbul Modern συζητά για τους στόχους της χώρας ως Πολιτιστική πρωτεύουσα 2010, ενώ στο πρωτοποριακό τέμενος Sakirin παρατηρεί τη νέα ερμηνεία της μουσουλμανικής θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, συνομιλώντας με τη δημιουργό του.

Τέλος, η εκπομπή υποδέχεται την άνοιξη μαζί με τους Κούρδους της Πόλης στο Νowruz, τη σπουδαιότερη έκφραση της πολιτιστικής τους παράδοσης, συνεχίζοντας την αναζήτηση της νέας –και υπό διαμόρφωση– ταυτότητας της Κωνσταντινούπολης του 21ου αιώνα.
Κείμενα, έρευνα, παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Σκηνοθεσία, φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Δημοσιογραφική ομάδα: Έρση Βατού, Ιάσονας Αθανασιάδης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη

https://goo.gl/IcwZBp

(E)
Επόμενο > [K] Γεύσεις από Ελλάδα (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά