ΤΡΙΤΗ  13/02/2024
13:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Αστροφεγγιά - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ψυχαγωγία / Σειρά


Έτος παραγωγής: (1980)Κοινωνική δραματική σειρά, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Στην Αθήνα του 1918, ο επαρχιώτης φοιτητής Άγγελος Γιαννούσης γιορτάζει την ανακωχή στο σπίτι του πλούσιου συμφοιτητή του, Νίκου Στέργη.
Η ανακωχή γεμίζει ελπίδες για μία καλύτερη ζωή τις καρδιές όλων, αλλά την ψυχή του Άγγελου κατατρώγουν ο φθόνος για τα πλούτη του Νίκου και η ζήλια, γιατί φαίνεται πως η Δάφνη, η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος, προτιμά τον Νίκο. Περήφανος κι απόλυτος μέσα στη φτώχεια του δεν έχει την ψευδαισθηση μιας επερχόμενης ευτυχίας και τα γεγονότα τον δικαιώνουν.
Ξεσπά νέος πόλεμος και ο Άγγελος, για μία ακόμα φορά, θα δοκιμαστεί σκληρά στην πρώτη γραμμή του Μικρασιατικού Μετώπου.
Από τις πολλές κακουχίες, θα πάθει φυματίωση και θα επιστρέψει με αναρρωτική άδεια στην Αθήνα, όπου με πικρία θα δει τους «άκαπνους» και πλούσιους φίλους του, που δεν κινδύνευσαν ούτε μία στιγμή, να απολαμβάνουν διάφορες ευεργετικές διατάξεις.
Ταυτόχρονα, η Δάφνη εξακολουθεί να παραμένει γι’ αυτόν ένα άπιαστο όνειρο.
Η πορεία, τόσο η δική του, όσο και των άλλων φίλων του επαρχιωτών, είναι κοινή: μιζέρια, φτώχεια και ο θάνατος από φυματίωση σε κάποιο σανατόριο, στο οποίο θα κλείσουν οριστικά τη ζωή τους.

Eπεισόδιο 23

Περιγραφή επεισοδίου
Ο Πετρόπουλος φέρνει στη γκαρσονιέρα του τη Μαριωρή. Ο Άγγελος και ο Μιχάλης δεν το εγκρίνουν. Ο Λύσανδρος ζητάει από τον Άγγελο να αναλάβει στο λογιστήριο τις παράνομες δοσοληψίες της επιχείρησής του. Ο Άγγελος αρνείται και παραιτείται.
Ο Μιχάλης λέει στον Άγγελο ότι η Δάφνη πρέπει να μάθει για τα αισθήματά του πριν να είναι αργά και εκείνος θυμωμένος τον διώχνει από το σπίτι. Ο Άγγελος εισβάλλει βρεγμένος στο σπίτι του Πετρόπουλου και τσακώνεται μαζί του.
Στη συνέχεια, βρίσκει τη Δάφνη και της λέει για την παραίτησή του και τον τσακωμό του με τον Νίκο και τον Δημήτρη. Πέφτει στην αγκαλιά της και της ζητά να φύγουν μαζί.
Οι γονείς του Άγγελου είναι σε απόγνωση όταν μαθαίνουν ότι παραιτήθηκε από τις επιχειρήσεις Στέργη.Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Γιώργος Κιμούλης, Νέλλη Αγγελίδου, Σταύρος Ξενίδης, Μιμή Ντενίση, Μίνα Αδαμάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Γαροφάλλου, Δάνης Κατρανίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Ελένη Κούρκουλα, Νίκος Κούρος, Μιχάλης Μητρούσης, Ρίτα Μουσούρη, Αριέττα Μουτούση, Γιώργος Πετρόχειλος, Άρης Ρέτσος, Όλγα Τουρνάκη, Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ασπασία Τζιτζικάκη, Μαίρη Ιγγλέση, Στράτος Παχής, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Φύριος, Χρήστος Λεττονός, Κατερίνα Μπούρλου, Μαριάννα Τριανταφυλλίδου, Όλγα Δαλέντζα, Κώστας Ντίνος, Αλίκη Ακοντίδου, Σοφία Σεϊρλή, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Χρήστος Τσάγκας, Άννα Μακράκη, Ρόζα Νεογένη, Δημήτρης Μεταξάς, Τζένη Καλύβα, Τάσος Κωστής, Ιωάννα ΜήτρουΕλεύθερη διασκευή: Βαγγέλης Γκούφας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρης Σοφοτάσιος
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Κύρου
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης
Αφήγηση: Γιώργος Μοσχίδης
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος

(E)
Επόμενο > [K8] Δυο Ζωές (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά