ΔΕΥΤΕΡΑ  11/12/2023
16:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ελλήνων Δρώμενα  (Ζ' Kύκλος)   (E)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2020)Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.


Δείτε σήμερα: «Αμοργός - Γιακουμής Γαβράς»
Eπεισόδιο 1

Το φετινό ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ξεκινάει με την ξεχωριστή ιστορία ενός νέου μουσικού και ενός μοναδικού νησιού. Με την ιδιαίτερη βιογραφία του βιολιστή Γιακουμή Γαβρά στην υπέροχη Αμοργό!
Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα προτείνει στο ευρύ κοινό έναν νέο βιολιστή με ξεχωριστό ταλέντο στην τέχνη του, τον Γιακουμή Γαβρά. Έναν εξαιρετικό δεξιοτέχνη, που στο βιολί του καθρεφτίζει την απαράμιλλη μουσικοχορευτική υπόσταση της Αμοργού.
Ο Γιακουμής Γαβράς μάς ξεναγεί στους τόπους και στους ανθρώπους της Αμοργού, αποκαλύπτοντας στο φακό της εκπομπής τη βιωματική επαφή του, τόσο με τους ανθρώπους της μουσικής του τέχνης, όσο και με την παράλληλη αγροτική του δραστηριότητα στον κύκλο του χρόνου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του για μόνιμη διαμονή στο νησί του.
Ο Γιακουμής Γαβράς, ως ξεναγός και ερμηνευτής της μουσικοχορευτικής ανθολογίας της Αμοργού, μας παρουσιάζει αποκαλυπτικά τα ξεχωριστά ιδιώματα των επιμέρους τόπων και των ανθρώπων του νησιού, επισκεπτόμενος τους συναδέλφους και δασκάλους του μουσικούς και «συνδιαλεγόμενος» μουσικά μαζί τους. Μέσω της μουσικής μάς μεταφέρει παραστατικά σε χρόνους, εποχές, ήθη και συμπεριφορές άγνωστες στο ευρύ κοινό επισκεπτών της Αμοργού. Στις εποχές που μεσουρανούσαν οι ένδοξοι συνάδελφοί του βιολιστές, ο Μ. Σκοπελίτης, ο Ν. Στεφανόπουλος και ο Γ. Νομικός – Καζατζίδης.
Ο φακός της εκπομπής εισχωρεί και καταγράφει την συνήθως αθέατη δράση της καθημερινότητας του Γιακουμή Γαβρά, εμφανίζοντας μια πολύπλευρη επενέργεια γύρω από τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής του και της αγροτικής οικονομίας των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι οι καλλιέργειες, τα αλωνίσματα, η κτηνοτροφική παραγωγή κ.α.ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα , σενάριο
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΙΚΑΣ -φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - μοντάζ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ -οργάνωση παραγωγής

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/category/ellinika-docs/ellinwn-drwmena/


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο >  Volley League: ΠΗΓΑΣΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ - ΑΘΛΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (7η Αγωνιστική)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά